Weghorst begreep reserverol niet: 'Ik vond dat vervelend'

Geagiteerde Weghorst begreep reserverol niet: 'Ik vond dat vervelend'

10 september 2023 om 23:15

Wout Weghorst is blij met zijn sterke invalbeurt voor Oranje in het EK-kwalificatieduel met Ierland. De spits maakte als invaller het verschil in Dublin, maar oogde toch wat geagiteerd na afloop vanwege de twijfels over zijn kwaliteiten.

"Het was voor ons een heel belangrijke week. We wisten vooraf wat ons te doen stond. We hadden maar één doel: twee overwinningen, zes punten. Dat is gelukt", begint Weghorst, die erkent dat hij zich in de eerste helft zat te verbijten, bij de NOS.

Met Weghorst en in het oude 4-3-3 kwam Oranje in de tweede helft beter aan het voetballen. "Je komt ook op voorsprong, dat geeft vertrouwen. Het was een heel stuk beter." De spits weigert alleen naar het systeem te wijzen. "Ik vond het donderdag in 3-4-3 ook heel overtuigend. Je moet functioneel zijn, je moet meerdere systemen kunnen spelen. Zeker in het hedendaagse voetbal. Die switch heeft vandaag goed uitgepakt. Of dat een les is? Deze week blijkt dat we op verschillende manieren moeten kunnen spelen, dus ja."

Dat hij op de bank begon, begreep Weghorst trouwens niet. "Nee. Boos is niet het goede woord. Je doet het uiteindelijk als team en als elftal. Ik hoorde het vanochtend, en ik was verrast. Ik vond dat vervelend, en ik baalde ervan. Maar de bewijsdrang was er niet meer dan normaal."

Weghorst is blij dat hij weer belangrijk was. "Je bent niet achterlijk, je leest en ziet alles. Je hoort alle geluiden, daar ontkom je haast niet aan. Dat is niet altijd heel positief. Maar ik denk dat ik deze week heel belangrijk ben geweest voor het Nederlands elftal en dat maakt me ontzettend trots. Vandaag was mijn 25ste interland, ik heb net een schaal gekregen. Dat was een heel mooi moment, heel mooi met de jongens in de kleedkamer."

Weghorst merkt dat hij door zijn ervaring steeds meer van waarde kan zijn in de selectie. "We zijn als groep heel hecht, al zijn we ook hard geweest. Ik voel dat ik op dit moment in mijn carrière, ook qua persoonlijkheid, steeds meer van waarde kan zijn. Dat het elftal daar op dit moment ook naar vraagt en behoefte aan heeft."