Portugal verslaat Luxemburg

Portugal laat niks over van Luxemburg en zet grote stap naar plaatsing voor EK

11 september 2023 om 22:42
Laatste update: 11 september 2023 om 23:13

Portugal is na maandagavond weer een stapje dichterbij plaatsing voor het EK 2024. Zonder Cristiano Ronaldo werd Luxemburg zeer eenvoudig aan de kant gezet: 9-0. Gonçalo Inácio, naamgenoot Gonçalo Ramos en Liverpool-aanvaller Diogo Joto maakten allemaal twee doelpunten. 

Portugal is onder bondscoach Roberto Martínez zeer voortvarend begonnen aan de kwalificatie voor het komende EK in Duitsland. De vijf wedstrijden hiervoor werden allemaal gewonnen, zonder dat er ook maar één doelpunt werd geincasseerd. Die indrukwekkende reeks kreeg maandagavond in eigen land een passend vervolg. 

Al na twaalf minuten spelen was het raak tegen Luxemburg, dat tot dusver al tien punten verzamelde en daarmee derde staat in Groep J. Inácio tekende voor de openingstreffer. Toen Ramos vier minuten later voor de 0-2 zorgde, leek Portugal hard op weg een monsterscore neer te zetten in Almancil. Na ruim een halfuur stond het 3-0. Ramos (opnieuw) werkte zeer fraai af na een assist van Rafael Leão.

Na de 4-0 van Inácio scoorde Portugal er ook na rust weer lustig op los. Diogo Jota zette zijn naam op het scorebord met een dubbelklapper, waarna Ricardo Horta Bruno Fernandes en João Félix voor de zevende, achtste en negende treffer aan Portugese zijde zorgden. Door de zeer overtuigende zege komt de EK-winnaar van 2016 op achttien punten uit zes duels. In die zes duels werd 22 keer gescoord en geen enkel doelpunt geïncasseerd. 

De overige uitslagen: 
Letland - Wales: 0-1
Slowakije - Liechtenstein: 3-0
IJsland - Bosnië-Herzegovina: 1-0