KNVB betaalt losgeld aan cybercriminelen

KNVB betaalt losgeld: 'Weegt zwaarder dan principe ons niet af te laten persen'

12 september 2023 om 08:40

De KNVB heeft losgeld betaald aan de cybercriminelen die in april wisten in te breken in het ICT-netwerk van de bond. Volgens De Telegraaf zijn er afspraken gemaakt met ransomware-groep Lockbit om te voorkomen dat vertrouwelijke documenten op straat kwamen te liggen.

De hackers maakten allerlei privé-gegevens buit, waaronder kopieën van paspoorten en contracten van Oranje-spelers. Ze dreigden de buitgemaakte gegevens te publiceren, tenzij de KNVB losgeld zou betalen. De bond wilde lange tijd niet zeggen of het over de brug was gekomen, maar verschaft nu duidelijkheid in een advertentie in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

'Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen. Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens', schrijft de KNVB, dat het zekere voor het onzekere wil nemen en mogelijke gedupeerden via de advertentie op de hoogte brengt. 'Dit stelt hen in staat om ook zelf extra alert te blijven op eventuele signalen van misbruik van hun gegevens.'

De voetbalbond werd in april gehackt, nadat een medewerker in een phishingmailtje was getrapt. De cybercriminelen kregen zodoende toegang tot de zogeheten G-computerschijf van de KNVB, met daarop honderdduizenden interne en deels vertrouwelijke documenten.