Onthullingen over 'maniakale' Hyballa: 'groep met 'spekkies', extreme trainingen'

Onthullingen over 'maniakale' Hyballa: 'groep met 'spekkies', extreme trainingen'

13 september 2023 om 16:58
Laatste update: 13 september 2023 om 17:00

Het ontslag van Peter Hyballa bij NAC Breda kwam voor de buitenwereld bijzonder onverwachts, maar Voetbal International weet de oefenmeester niet zomaar op straat is gezet. Intern botste de Duitse trainer vaak frontaal met spelers en staf, met zijn soms 'maniakale wijze' van werken.

Woensdag werd bekend dat Hyballa ontslagen is bij NAC. Dat kwam voor veel mensen van buitenaf als een verrassing, maar VI doet een aantal opvallende onthullingen in een analyse. Volgens het weekblad viel de Duitser aan het eind van vorig seizoen al terug in zijn 'oude patronen'. 'De trainer wordt harder naar zijn spelers, gaat extreem hard trainen en valt steeds vaker uit naar mensen op de werkvloer. Zeker wanneer de druk toeneemt. Hij vertrouwt niemand', schrijft VI.

De leiding van NAC nam daardoor aan het begin van dit seizoen maatregelen: Hyballa mocht alleen rondom wedstrijden nog spreken met de pers. Het lijkt even beter te gaan, maar op trainingskamp gaat het weer mis bij NAC. 'In de staf botst het steeds vaker. Spelers worden ondertussen in groepjes aan tafels geplaatst op basis van uiterlijk of karakter. Een van de groepjes krijgt de naam 'de spekkies'. Hyballa vindt ze te dik. Het begint ludiek, maar naarmate de week vordert, gaat de oefenmeester steeds verder.'

'Tot ontsteltenis van de rest van de staf, die aanwinsten, waar maanden werk in is gestoken om ze naar Breda te krijgen, kapot gemaakt ziet worden. Ze moeten niet fit worden, maar Hyballa-fit, luidt het credo van de oefenmeester zelf. Jort van der Sande is een van de slachtoffers van de maniakale wijze waarop Hyballa tekeergaat. Hoewel hij met dertien doelpunten en tien assists het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug heeft, laat Hyballa te pas en te onpas weten hem niet goed genoeg te vinden. Hij noemt hem een mietje, deelt hem in bij de 'spekkies' en maakt de aanvaller onzeker. Gevoelsmens Van der Sande, bekend om zijn zachtaardige persoonlijkheid, kiest eieren voor zijn geld', doelt VI op de transfer van Van der Sande naar ADO Den Haag.

Vervolgens noemt VI ook nog voorbeelden van bijzonder lange en zware trainingsdagen onder Hyballa, waardoor de spelers 'diep in het rood' lopen. 'Bij NAC heerst vooral het gevoel van gezamenlijk falen. Vooral ook omdat de mens buiten het voetbaltoneel bij de beleidsmakers wél goed lag. De resultaten hebben, volgens ingewijden, geen enkele invloed gehad op de keuze om afscheid te nemen van de trainer. Hij viel terug in oude patronen en zijn onvoorspelbare gedrag werd hem fataal. De clubleiding dacht even het ongeleide projectiel Hyballa onder controle te hebben, maar verloor alle grip op de oefenmeester.'