Eredivisie-clubs blijven ESPN trouw

De Telegraaf: Eredivisie-clubs blijven ESPN trouw en krijgen jaarlijks 135 miljoen

13 september 2023 om 22:20
Laatste update: 13 september 2023 om 23:55

De Eredivisie-clubs blijven ESPN trouw. Er is inmiddels een akkoord bereikt tussen de Eredivisie CV en de sportzender om het tot de zomer van 2025 aflopende contract voor 750 miljoen euro te verlengen tot medio 2030. Dat meldt De Telegraaf

De clubs moeten officieel nog stemmen over het onderhandelingsresultaat. Dat is een 'hamerstuk', zo laat een ingewijde weten aan De Telegraaf. ESPN garandeert voor de afgesproken periode van vijf jaar 135 miljoen euro per seizoen. Na de ondertekening, die later dit jaar plaatsvindt, volgt een tekenbonus van in totaal 70 miljoen euro. 

ESPN, dat voorheen FOX Sports heette, is sinds 2013 mediapartner van de Eredivisie CV. Destijds werd een tienjarig contract getekend met een eenzijdige optie voor nog twee seizoenen. Gedurende deze tien jaar ontvingen clubs per jaar om en nabij de 80 miljoen euro. Dit bedrag wordt vanaf medio 2025 door de Amerikaanse sportzender dus met liefst 55 miljoen euro verhoogd. 

Tijdens de onderhandelingen hebben Jan de Jong (directeur van de Eredivisie cv), Robert Eenhoorn (AZ-directeur) en Menno Geelen (commercieel directeur Ajax) contractueel vast laten leggen dat ESPN vanaf 2025 ook alle Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden én Azerion Vrouwen Eredivisie-duels live zal uitzenden. Het is momenteel nog niet duidelijk welke zender de rechten krijgt van de samenvattingen. Tot medio 2025 zullen deze te zien zijn bij de NOS.