Beladen Roemeense actie mogelijk bestraft door UEFA

Roemenië moet vrezen voor straf van UEFA na tonen van beladen Servische vlag

13 september 2023 om 23:14
Laatste update: 13 september 2023 om 23:47

Het EK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Kosovo werd dinsdagavond tijdelijk gestaakt, nadat Roemeense supporters de Servische vlag lieten zien op de tribunes. Naar verwachting gaat de UEFA de controversiële actie bestraffen. 

Het tonen van de vlag met de tekst 'Kosovo hoort bij Servië', was vanwege de geschiedenis tussen de twee landen zeer beladen. Kosovo heeft zichzelf onafhankelijk verklaard van Servië, maar die onafhankelijkheid wordt niet door elk land erkend. Na het zien van de spandoeken liepen de Kosovaarse spelers het veld af, waarna het duel voor liefst vijftig minuten werd gestaakt. De supporters in kwestie weigerden de vlag weg te halen. Zelfs na bemoeienis van de Roemeense aanvoerder Nicolae Stanciu. 

De UEFA heeft tot op heden nog niet gereageerd op het voorval in Roemenië. De verwachting is echter dat de Europese voetbalbond een sanctie gaat opleggen aan Roemenië. Het kan zijn dat Tricolorii gedwongen wordt een geldboete te batelen én één of meerdere wedstrijden zonder publiek zal moeten spelen. De wedstrijd, die overschaduwd werd door het beladen incident, werd na de staking uiteindelijk met 2-0 gewonnen door Roemenië, dat daarmee tweede staat in Poule I.