Onderzoek wijst uit: United duurste selectie, Ajax boven Feyenoord en PSV

Onderzoek wijst uit: duurste selectie voor Ten Hag, Ajax boven Feyenoord en PSV

14 september 2023 om 08:08

Erik ten Hag heeft met Manchester United leiding over de duurste spelersgroep ter wereld, blijkt uit cijfers van voetbalobservatiebureau CIES. In totaal legden The Mancunians 1,15 miljard euro neer voor de huidige selectie.

Het internationale centrum voor sportstudies kijkt bij de berekeningen niet naar de marktwaardes van de spelers, maar enkel naar de betaalde transfersommen. United staat op de lijst met stip op één, gevolgd door Chelsea (1,13 miljard euro) en Manchester City (1,04 miljard euro). De drie Premier League-grootmachten zijn samen met Paris Saint-Germain de enige clubs ter wereld met een selectie waarvoor meer dan één miljard euro is neergelegd.

Mede door de inkomende transfers van Rasmus Højlund, Mason Mount en André Onana voert United de lijst aan. Antony is met 95 miljoen euro de duurste speler van de club, al wordt de Braziliaan voorlopig buiten de selectie gelaten wegens beschuldigingen van fysiek geweld. Acht clubs uit de top tien komen uit de Premier League.

De tien duurste clubs ter wereld
1. Manchester United - 1,15 miljard euro
2. Chelsea - 1,13 miljard euro
3. Manchester City - 1,04 miljard euro
4. Paris Saint-Germain 1 miljard euro
5. Arsenal - 836 miljoen euro
6. Tottenham Hotspur - 829 miljoen euro
7. Liverpool - 770 miljoen euro
8. Real Madrid - 708 miljoen euro
9. Newcastle United - 661 miljoen euro
10. West Ham United - 505 miljoen euro

De hoogst genoteerde Eredivisie-club is Ajax, dat op plek 32 staat. De Amsterdammers betaalden 236 miljoen euro voo de huidige selectie. Feyenoord (75ste, 88 miljoen euro) en PSV (77ste, 86 miljoen euro) staan op grote afstand. Het Saudische Al Hilal, dat Neymar wist aan te trekken, staat op de negentiende plaats.