Kabelaars verbijsterd na vermeende ESPN-deal: 'We zijn verbouwereerd'

Kabelaars verbijsterd na vermeende ESPN-deal: 'We zijn verbouwereerd'

14 september 2023 om 12:31

Kabelaanbieders zijn 'verbouwereerd' door de mogelijke deal tussen de Eredivisie CV en ESPN. Delta, KPN, T-Mobile en Vodafone/Ziggo stellen geen kans te hebben gehad om mee te bieden op de uitzendrechten van de Eredivisie.

De Eredivisie CV en ESPN zouden een akkoord hebben bereikt om het televisiecontract, dat loopt tot medio 2025, voor 750 miljoen euro open te breken en te verlengen tot medio 2030. Hoewel het nog niet officieel is, gaan de kabelaars ervan uit dat de deal tot stand komt. 'We zijn verbouwereerd dit te horen', luidt het gezamenlijke statement.

'Wij hebben ook begrepen dat het is aangeboden. En dat vinden wij bizar. We hebben hier te maken met afspraken die worden gemaakt in achterkamertjes.' De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet recent weten dat de toekenning transparant moet plaatsvinden. 'De ACM was heel duidelijk: de toekenning van de televisierechten betaald voetbal vanaf 2025 zal via een openbare aanbesteding moeten plaatsvinden. Daarin past dus geen achterkamertjesdeal van de ECV met één partij. We beraden ons nu op onze volgende stappen.'

De kabelaanbieders hebben naar eigen zeggen een beter aanbod dan ESPN. 'Ons initiële aanbod is helder: 180 miljoen netto per jaar gegarandeerd. Dat is een veel betere optie voor clubs en voetbalfans. Deze wedstrijd is nog echt niet gespeeld, wij zullen hier adequaat op reageren.'

Eredivisie CV ontkent deal
Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, ontkent dat er al een deal gesloten is met ESPN. "De Eredivisie CV is nog volop in gesprek en er is nog geen beslissing genomen. Zodra er nieuws is, zullen wij iedereen correct informeren", tekent Voetbal International op.