Isimat-Mirin: 'FBI-agent legde ons uit hoe we moesten reageren bij een aanhouding'

Isimat-Mirin: 'FBI-agent legde ons uit hoe we moesten reageren bij een aanhouding'

15 september 2023 om 19:13
Laatste update: 15 september 2023 om 20:01

Racisme is Nicolas Isimat-Mirin niet vreemd. Zijn huidskleur heeft voor meerdere incidenten gezorgd in Parijs, zo vertelt de verdediger van Vitesse in gesprek met De Gelderlander.

"Ik zat in de metro, was net 13 jaar", aldus Isimat-Mirin. "Wie werden er gecontroleerd? De Aziaten, wij, de Indiërs. Of we ons kaartje wilden laten zien. Mét het identiteitsbewijs. Mijn vriend, hartstikke wit, hoefde niets te laten zien. Het zijn misschien kleine zaken en ik heb er geen trauma van. Maar ze vallen wel op. Ik heb in Frankrijk vaak genoeg meegemaakt dat we op een plein zaten en dat de politie kwam. Dan was er bij een enkeling lichte paniek. Die was weg. Had niks misdaan, maar die angst was er ingegroeid. Dat is niet voor niets."

Ook in zijn tijd bij Kansas City in de Verenigde Staten kreeg Isimat-Mirin te maken met racisme. "Mijn dochter, Azaiah, is zeer lichtgekleurd. Maar ze heeft afro-haar. Andere kinderen wilden niet met haar spelen. Zij schrok. Ik was erop voorbereid. Dat is wel een deel van mijn leven geworden. Er heerst overal nog racisme. Er zijn altijd vooroordelen."

"In de VS moet je wel oppassen", vervolgt Isimat-Mirin. "Op de club hadden we een voormalig agent van de FBI. Die heeft ons uitgelegd hoe te reageren als we werden aangehouden. Daar is een protocol voor. Houd de handen aan het stuur, zodat ze die kunnen zien. Pak pas wat uit het handschoenenkastje als ze er om vragen. En verricht de handeling langzaam. Zo voorkom je erger. Dat vond ik toch wel indrukwekkend. En handig, want ik werd echt wel aangehouden."