Van Bronckhorst geeft Feyenoorders advies: 'Wees trots als je die hymne hoort'

Feyenoord krijgt advies van Van Bronckhorst: 'Dan moet je er ook dúrven staan'

18 september 2023 om 23:00
Laatste update: 18 september 2023 om 23:00

Giovanni van Bronckhorst is de laatste coach die met Feyenoord actief was in de Champions League, en als voetballer maakte hij in 1997 zijn Champions League-debuut bij de Rotterdammers. In gesprek met Feyenoord Magazine vertelt hij over zijn ervaringen.

Van Bronckhorst debuteerde in Turijn, tegen Juventus, met een 5-1 nederlaag. "Ik zie mezelf nóg lopen, voorafgaand aan die wedstrijd in Turijn", aldus de voormalig aanvoerder van Feyenoord. "Spontaan schoten de beelden door mijn hoofd van mezelf als aanstormend talent, dat voor de tv zat toen FC Barcelona in 1992 de Europacup won dankzij dat afstandsschot van Ronald Koeman. En nu, een septemberavond in 1997, stond ik zelf op het punt om mijn debuut te maken op het allerhoogste clubniveau. Geloof me: dat doet iets met je als jonge speler."

 "Spanning, opwinding, maar vooral ook het gevoel van er heel veel zin in hebben. Ik zei tegen mezelf: Dit is wat je altijd hebt gewild. Dan moet je er ook dúrven staan. Dat is, denk ik, ook precies de manier waarop de spelers van Feyenoord dit seizoen de wedstrijden van de Champions League in moeten gaan. Voel het vertrouwen, heb het geloof dat je mee kunt op dat niveau. Je speelt tenslotte niet voor niets bij de kampioen van Nederland. Geniet, wees trots wanneer je de hymne van de Champions League hoort, maar raak ook niet te veel onder de indruk van al die grote sterren die je tegen gaat komen. Wij verloren die bewuste avond dik van Juventus, met 5-1. Maar het mooie was: twee maanden later wonnen we thuis wél van ze, dankzij twee doelpunten van onze spits Julio Ricardo Cruz. Precies dát kan voetballen op dit podium in je los maken. Juist omdat het niveau zo hoog is, kun je je als speler razendsnel ontwikkelen."