Zes Feyenoord-conclusies: tactisch foefje van Slot, eerste miljoenen zijn binnen

Zes Feyenoord-conclusies: tactisch foefje van Slot, eerste miljoenen zijn binnen

19 september 2023 om 23:35
Laatste update: 19 september 2023 om 23:36

Feyenoord is zijn Champions League-campagne begonnen met een overwinning op Celtic. Het was lang niet altijd even overtuigend wat de Rotterdammers lieten zien, maar de ploeg van Arne Slot gaat nu wel aan kop in Groep E van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Slot redt Feyenoord met tactisch foefje
In de beginfase van de wedstrijd kreeg Feyenoord geen druk op de Celtic-opbouw, terwijl de Schotten dat andersom wel deden. Toen het spel halverwege de eerste helft even stillag, greep Slot in: hij liet Stengs Celtic-aanvoerder Callum McGregor schaduwen, waardoor Feyenoord een stuk meer grip kreeg op de Schotse defensie. Daarna kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en nam het uiteindelijk afstand van Celtic. 

Nummer één in de poule
Een fraai gezicht: nu de eerste driepunter in de Champions League een feit is, gaat Feyenoord ook aan kop in Poule E. Groepsgenoten SS Lazio en Atlético Madrid speelden in een onderling duel namelijk gelijk, door een late treffer van de Italianen. Het is nog vroeg, maar na één wedstrijd heeft Feyenoord in ieder geval zeker nog zicht op overwintering in het miljardenbal.

Penningmeester kan 2,8 miljoen euro bijschrijven
De Champions League-zege op Celtic is ook goed voor de clubkas van Feyenoord. De Stadionclub verdiende naar verluidt al zo'n 25 miljoen euro aan de kwalificatie voor het miljardenbal. Nu mag de Rotterdamse penningmeester daar nog eens een kleine drie miljoen euro bij optellen. Voor een Champions League-overwinning keert de UEFA namelijk 2,8 miljoen uit dit seizoen.

Vrezen voor Ivanusec
In de slotfase was er ook nog slecht nieuws voor Feyenoord: Luka Ivanusec moest het veld met een ogenschijnlijk pittige blessure verlaten. De Kroaat oogde aangeslagen en is dus direct een twijfelgeval voor De Klassieker. In De Kuip zal men hopen dat de miljoenenaanwinst niet veel langer uit de roulatie zal zijn.

Verdediging de beste aanval voor Feyenoord
De Rotterdamse voorhoede die aan de aftrap verscheen wist niet bepaald te overtuigen tegen Celtic, maar de verdediging deed dat wél. Lutsharel Geertruida, Gernot Trauner, Dávid Hancko en Quilindschy Hartman: ze speelden allemaal een sterke wedstrijd in De Kuip. Daardoor kon Feyenoord de boel dicht houden, terwijl er aan de andere kant uiteindelijk nog twee keer gescoord werd.

Next up: Ajax, waar wereld er heel anders uit ziet
Slot heeft nu nog vier trainingsdagen de tijd om zijn ploeg te prepareren voor De Klassieker. De verschillen tussen de twee aartsrivalen zijn op dit moment enorm: waar Feyenoord weer een succes heeft geboekt, staat bij Ajax de hele club momenteel in de brand. Daardoor belooft het in ieder geval weer een uiterst interessante Klassieker te worden.