Van der Vaart en Perez uiten onbegrip over Ajax-aankopen: 'Schrijnend'

Van der Vaart en Perez uiten onbegrip over Ajax-aankopen: 'Schrijnend'

24 september 2023 om 13:28

Rafael van der Vaart en Kenneth Perez oordelen dat Ajax de plank volledig heeft misgeslagen op de transfermarkt. De oud-spelers van de Amsterdammers concluderen voorafgaand aan De Klassieker tegen Feyenoord dat de ploeg van coach Maurice Steijn niet in balans is. 

Van der Vaart ziet het enigszins somber in zondagmiddag. "We houden ons vast aan alle clichés: het is een wedstrijd op zich. Maar heel eerlijk, Ajax heeft gewoon niet het elftal om te gaan zeggen: Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. En wij gaan dit wel even doen. Ajax moet hopen op een heel slechte dag van Feyenoord en hopen dat je in eigen huis vleugels krijgt."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Ajax

  • logo

    sc Heerenveen

De Amsterdammers vestigen hun hoop op eigen jeugd als Jorrel Hato én Silvano Vos, die zijn basisdebuut maakt. "Ik hoor van iedereen dat Vos een geweldige speler is. Dat heb ik ook wel gezien tegen Marseille", oordeelt Van der Vaart, die de keuzes van Sven Mislintat op de transfermarkt niet begrijpt. De Duitser haalde Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk voor dezelfde posities. "Alleen moet je dan wel iemand halen die veel beter is dan de jeugd. Dat is natuurlijk niet zo. Ik vind het dus heel logisch dat Vos gaat spelen. Hij heeft wel die 'schijt aan alles' houding. Zo'n speler kun je beter opstellen, dan iemand als Benjamin Tahirovic die nul vertrouwen heeft en alle ballen inlevert."

Kan er door Vos nu al een streep door aankopen als Tahirovic en Sivert Mannsverk? "Nou, dat is ook een beetje... Nou ja, daar kan gewoon een streep doorheen", lacht Van der Vaart. "Die jongens kunnen er niets aan doen, maar als je iemand koopt moet het beter zijn dan wat je hebt. Als je dan al die jongens ziet spelen die gehaald zijn, dan is dat best wel schrijnend. Zeker als je ziet wat ze ervoor betaald hebben."

Perez sluit zich daarbij aan. "Ajacieden willen eigen jongens, ze zijn teleurgesteld in de kwaliteit van de aankopen. Maar denk je als Ajacied dat je een heel seizoen door kunt met zulke jongens? Het probleem is dat ze geen goede, ervaren jongens hebben gehaald die de jonge jongens af en toe kunnen vervangen en waar ze van kunnen leren. Dat is niet het geval met deze aankopen, die gaan de jonge jongens echt niet beter maken."

Perez wil de aankopen nog wel wat tijd geven. "Ze zijn pas een maand bezig. Misschien is Tahirovic wel beter dan hij nu laat zien." Kees Kwakman haakt daar op in. "Ik hou me vast aan het debuut van Marcos Senesi. Die debuteerde bij Emmen, op kunstgras en in een niet goed draaiend elftal. Ik dacht: wat hebben ze nu toch gehaald?! Die struikelde over zijn eigen benen, de ene na de andere fout", stelt de Volendammer.

"Zo'n Mannsverk had drie dagen meegetraind, misschien had je hem niet op moeten stellen. Het is op zich niet verkeerd als je een jonge jongen koopt die zich nog kan ontwikkelen. Alleen nu is het Mannsverk, Tahirovic én Vos. Dan heb je er drie. Haal dan één ervaren jongen waar Vos zich aan op kan trekken", besluit Kwakman.