Ajax op rapport: diepe onvoldoendes na inktzwarte middag tegen Feyenoord

Ajax op rapport: diepe onvoldoendes na inktzwarte middag tegen Feyenoord

24 september 2023 om 16:45

De Klassieker is voor Ajax in alle opzichten een tranendal geweest. Op het veld gaven de Amsterdammers allesbehalve thuis, buiten het veld vond er met de staking een nieuw dieptepunt plaats. Voor het eerst sinds 1959 keek Ajax in een Eredivisie-duel bij rust tegen een 0-3 achterstand aan. VoetbalPrimeur maakt een voorlopig rapport op van een voor Ajax beschamende middag, waarop de wedstrijd na 55 minuten definitief gestaakt werd.

Jay Gorter - 6: Wat moet je als keeper doen als je verdediging zo lek als een mandje is? Een gebrek aan communicatie kan Gorter niet kwalijk worden genomen, aangezien zijn centrale verdediger amper een woord Engels spreekt. De doelman moet met lede ogen hebben aangezien hoe Feyenoord als een warm mes door de boter ging.

Anton Gaaei - 2: Gaaei stond onder hoogspanning en ging waarschijnlijk gebukt onder de zenuwen. Slechter had de Deen het eigenlijk niet kunnen doen. Hij liet zich simpel opzij zetten door Quinten Timber bij de 0-1. De 0-2 was tekenend voor zijn optreden. Na iets meer dan een halfuur werd Gaaei uit zijn lijden verlost.

Josip Sutalo - 3,5: Geen rugdekking aan de backs en veelvuldig verkeerd gepositioneerd. Sutalo kreeg als topaankoop de eerste weken het voordeel van de twijfel, maar het wordt steeds duidelijker dat hij niet de gewenste leider in de Ajax-defensie is. De pas zeventienjarige Hato is hoofdverantwoordelijk om de achterhoede te leiden en dat is voor een topclub als Ajax kwalijk.

Jorrel Hato - 5: Hato is de meest stabiele factor in de Ajax-verdediging, deze zondag speelde ook hij ongelukkig. Zowel bij de 0-1 als 0-2 gaf hij Gimenez te veel ruimte om te kunnen scoren.

Borna Sosa - 4: Met veel bombarie werd Sosa op Deadline Day door Ajax binnengehaald. Vooralsnog maakt de Kroaat alleen buiten het veld - zijn transfer wordt onderzocht na mogelijke belangenverstrengeling - naam. Ook in de Klassieker gaf Sosa niet thuis en stond hij vaak veel te hoog, waardoor Minteh zeeën van ruimte had.

Silvano Vos - 5,5: Vos werd door Steijn voor de leeuwen gegooid. Hem mag de oorwassing niet worden aangerekend, feit blijft wel dat hij zich niet aan de malaise kon onttrekken. Vos liet als een van de weinige Ajax-spelers in elk geval zien bereid te zijn te vechten voor elke meter.

Branco van den Boomen - 4: Van den Boomen mist de vechtersmentaliteit die in wedstrijden als deze gevraagd wordt. In zijn eerste Klassieker gaf hij niet thuis en moest hij zijn meerdere erkennen in Timber en Calvin Stengs.

Kenneth Taylor - 3: Deed Taylor mee? In totaal raakte de middenvelder 24 keer de bal aan en verloor hij vijf van zijn zes persoonlijke duels. Het is veel te weinig voor een middenvelder van wie verwacht wordt het spel in aanvallend opzicht te maken.

Steven Berghuis - 4,5: Bij absentie van Steven Bergwijn was Berghuis aanvoerder van Ajax. Eén schot loste hij en daarmee was hij dicht bij een doelpunt. Verder kwam de Oranje-international amper in het spel voor. De gretige Quilindschy Hartman was hem de baas.

Brian Brobbey - 4: Taylor was onzichtbaar, hetzelfde geldt voor Brobbey, die de bal slechts negen (!) keer aanraakte. Veel bruikbare ballen kreeg de spits ook niet, dat moet erbij gezegd worden.

Carlos Forbs - 6: Vrijwel alle Ajax-dreiging moest afkomen van een man die tot voor kort nooit een wedstrijd op het hoogste niveau had gespeeld. De buitenspeler kwam een aantal keer goed door buitenom, de voortzetting was er vaak niet.

Invallers
Devyne Rensch - x: Kwam na 32 minuten in het veld voor de zeer onfortuinlijke Gaaei en speelde te kort voor een beoordeling.
Anass Salah-Eddine - x: Kwam na rust in de ploeg voor Sosa en speelde te kort voor een beoordeling.

Maurice Steijn - 3: Waarschijnlijk wilde Steijn door de grond zakken, na wat hij zag van zijn ploeg. Op veel individuele fouten heeft de trainer geen grip, feit blijft wel dat de Amsterdammers tactisch ongelooflijk slecht staan. Dat mag Steijn zeker worden aangerekend.