Telegraaf wijst schuldigen aan bij Ajax: één naam 'treft meer blaam' dan Mislintat

Telegraaf wijst schuldigen aan bij Ajax: één naam 'treft meer blaam' dan Mislintat

24 september 2023 om 23:43

Na het ontslag van technisch directeur Sven Mislintat pakt De Telegraaf uit met een artikel over de 'andere schuldigen' binnen de gelederen van Ajax. De naam van Mislintat komt prominent naar voren, maar is zeker niet de enige.

Naast de Duitse technisch directeur wordt ook Maurits Hendriks genoemd. De Chief Sports Officer is volgens Ajax-watcher Mike Verweij zelfs het meest schuldig: "Hendriks kwam als overbodige directeur binnen in de organisatie in de rol van chief sports officer en slaagde erin zich in korte tijd gehaat te maken op De Toekomst vanwege zijn arrogante en dominante gedrag. De voormalige directeur van NOC*NSF schoof Sven Mislintat naar voren als directeur voetbalzaken en steunde de Duitser door dik en dun."

Naast Mislintat en Hendriks komt De Telegraaf met nog een opsomming aan werknemers van Ajax die schuldig zouden zijn aan de crisis in Amsterdam. Zo is er Leen Meijaard, voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen, die volgens De Telegraaf om onbegrijpelijke redenen de vacature van directeur voetbalzaken niet invulde, na het vertrek van Marc Overmars. Ook de naam van Edwin van der Sar valt. De oud-doelman zou zich door Hendriks hebben laten overtuigen om voor Mislintat te kiezen. Jan van Halst, de nieuwe algemeen directeur, wordt kwalijk genomen dat hij niet ingreep tijdens de 'koopwoede' van Mislintat, die volgens het medium voor te veel geld spelers van het tweede niveau in Engeland en Duitsland bleef aantrekken.

Huidig voorzitter van de Raad van Commissarissen, Pier Eringa, wordt op zijn beurt verweten dat hij niet ingreep toen Van Halst dat verzuimde. Tevens zouden Ajax-leden Eringa aanrekenen dat hij Mislintat niet heeft geschorst nadat bekend werd dat er een onderzoek werd ingesteld naar de technisch directeur. Financieel directeur Susan Lenderink heeft haar handtekening onder alle deals gezet, en zou daarmee medeverantwoordelijk zijn voor de 115 miljoen euro die besteed is. Tot slot wordt ook de naam van trainer Maurice Steijn genoemd. ‘De trainer en zijn zaakwaarnemer Rodger Linse hadden nooit met een constructie moeten instemmen waarin Mislintat alle aankopen deed en de trainer zijn mond moest houden,’ aldus de krant, die de kanttekening plaatst dat het 'te makkelijk' zou zijn om Steijn nu de laan uit te sturen.