Maurits Hendriks op de wip bij Ajax: 'Alex Kroes wil zijn functie schrappen'

Perez verklaart Ajax voor gek, Alex Kroes wil functie gaan schrappen

25 september 2023 om 07:26
Laatste update: 25 september 2023 om 09:01

Alex Kroes mag pas in maart beginnen bij Ajax, maar de toekomstig algemeen directeur lijkt rigoureus in te willen grijpen. Hij wil de functie van Maurits Hendriks schrappen, meldt Valentijn Driessen. 

Hendriks werd aangesteld als Chief Sports Officer, maar speelde onder meer een grote rol in de komst van Sven Mislintat. De voormalig hockeycoach overtuigde Ajax ervan dat 'data de leidraad moest vormen waarop de club z'n technisch beleid diende te schoeien', steekt Driessen van wal in De Telegraaf. 'Hendriks steunde Mislintat door dik en dun en wierp zich op als zijn beschermheer tegenover iedereen - trainers en scouting - die kritiek had op het functioneren van de directeur voetbalzaken.'

Volgens Driessen wordt Hendriks door bijna niemand binnen Ajax gepruimd. 'In kleine kring heeft Kroes al laten doorschemeren dat hij na zijn aantreden de functie van Hendriks van chief sports officer zal schrappen en weer kiest voor een hoofd jeugdopleiding.' Die laatste functie is onbemand sinds het vertrek van Saïd Ouaali.

Bij ESPN reageert Kenneth Perez vol verbazing over de grote invloed van Hendriks op de Amsterdamse club. "Heeft Maurits Hendriks echt iets te zeggen bij Ajax? Dat geloof ik echt bijna niet, dat je zo gek bent", stelt de Deen. Eerder schreef Voetbal International al dat de directeur van NOC*NSF de macht naar zich toe probeerde te trekken, maar te weinig draagvlak genoot om Edwin van der Sar op te volgen als algemeen directeur.

Mogelijke opvolgers Mislintat en Van Gaal als Ajax-redder? Bekijk #DoneDeal nu: