VP's Elftal van de Week: AZ hofleverancier, Feyenoord-aanvallers en PSV-duo

VP's Elftal van de Week: AZ hofleverancier, Feyenoord-aanvallers en PSV-duo

25 september 2023 om 10:00

Hoewel de zesde speelronde van de Eredivisie niet in zijn geheel is uitgespeeld - De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord werd gestaakt - is het toch traditioneel tijd voor het Elftal van de Week. AZ heeft zich tegen PEC Zwolle hersteld van het Europese debacle in Bosnië en is hofleverancier. PSV, Excelsior, Go Ahead Eagles en Feyenoord - beoordeeld over 55 minuten - zijn met twee spelers vertegenwoordigd.

Mathew Ryan (AZ)
De Australische doelman van AZ is de afgelopen weken mikpunt van kritiek. Tegen PEC Zwolle keepte Ryan een uitstekende partij. Hij had een goed antwoord op een venijnig schot van Younes Namli en was negentig minuten de baas in eigen zestien.

Siebe Horemans (Excelsior)
Op papier wachtte Horemans een moeilijke wedstrijd tegen sc Heerenveen, met Osame Sahraoui als directe tegenstander. In de praktijk moest de Noor meer vrezen voor Horemans dan andersom. De rechtervleugelverdediger was heer en meester in de duels met de behendige aanvaller en droeg in aanvallend opzicht meer dan zijn steentje bij.

Riechedly Bazoer (AZ)
Door het vertrek van Sam Beukema en Pantelis Hatzidiakos is Bazoer een vaste waarde bij AZ geworden. Zondagmiddag speelde hij alsof hij al jaren in het hart van de defensie staat: met vertrouwen en lef aan de bal. Bazoer had een passnauwkeurigheid van 91 procent en verloor geen enkel (!) persoonlijk duel.

Bas Kuipers (Go Ahead Eagles)
Go Ahead heeft op de linkerflank met Kuipers en Oliver Edvardsen een aardige tandem in huis. Vrijdagavond tegen Fortuna Sittard was deze weer flink op stoom. De aanvoerder van de Deventer club is persoonlijk dit Eredivisie-seizoen tot op heden misschien wel beter dan ooit en onderstreepte zijn goede vorm tegen de Limburgers.

Philippe Rommens (Go Ahead Eagles)
Wat voor Kuipers geldt, gaat ook voor Rommens op. Voor dit seizoen speelde de Belgische middenvelder 62 Eredivisie-wedstrijden, waarin hij vijf keer scoorde. In het huidige seizoen staat de teller na vijf duels op vier goals. Met een fraaie vrije trap gaf Rommens Fortuna de nekslag.

Joey Veerman (PSV)
Een behoorlijk slippertje in de openingsfase, maar Veerman herstelde zich sterk tegen Almere City. Als PSV de geboren Volendammer aan de bal krijgt, wordt het voetbal een stuk makkelijker. Veerman creëerde vier grote kansen en maakte zelf één van de vier Eindhovense goals in Flevoland.

Guus Til (PSV)
Voor het eerst sinds 2 september stond Til in de basis bij PSV. De aanvallende middenvelder greep zijn kans tegen Almere City met beide handen aan. Met een doelpunt en een assist - een fraaie combinatie met Hirving Lozano - zorgde Til ervoor dat de wedstrijd voor rust al in het slot zat.

Couhaib Driouech (Excelsior)
Heerenveen-back Denzel Hall zal in de nacht van zaterdag op zondag nog wel eens zwetend wakker zijn geworden. Driouech was een ware plaag voor de Friese defensie en in het bijzonder voor zijn directe tegenstander. Met een goal en assist duwde de Excelsior-buitenspeler de ploeg van Kees van Wonderen dieper het moeras in.

Vangelis Pavlidis (AZ)
Tekende tegen PEC voor alweer zijn zevende Eredivisie-goal in vijf wedstrijden. Daarmee evenaart hij het Alkmaarse record. In 1977 was John Metgod voor het laatst zo vaak trefzeker in de eerste vijf duels. In Zwolle behoorde Pavlidis tot de betere AZ-spelers. Het slotakkoord was zijn kers op de taart.

Santiago Gimenez (Feyenoord)
Speelde hij goed tegen Ajax? Valt mee. Was hij belangrijk voor Feyenoord? Absoluut. Gimenez gebruikte de Amsterdamse defensie als speelbal en sloeg twee keer genadeloos toe in de Johan Cruijff Arena. Het is duidelijk dat de Mexicaan graag in Amsterdam komt, waar hij vorig jaar ook al scoorde.

Igor Paixão (Feyenoord)
Net als zijn ploeggenoot Gimenez was Paixão op dreef tegen Ajax. De Braziliaan hoefde niet eens groots te spelen, aangezien de Amsterdammers zeeën van ruimte weggaven waar de Feyenoord-aanvallers gebruik van konden maken. De counter voorafgaand aan de 0-3 was daar het beste voorbeeld van: geen Ajax-speler die de lopende Paixão oppakte. De aanvaller was als een vis in het water in Amsterdam.