Ajax-iconen tippen 'fantastische man met charisma' Cruijff

Ajax-iconen tippen 'fantastische man met charisma': 'Cruijff heeft genen vader'

26 september 2023 om 07:14

Ajax-coryfeeën Marciano Vink, Sonny Silooy, Keje Molenaar en Henk ten Cate schuiven Jordy Cruijff naar voren als de ideale opvolger van Sven Mislintat. De zoon van de legendarische nummer veertien is clubloos na zijn vertrek bij FC Barcelona deze zomer.

"Jordi Cruijff als technisch directeur zie ik wel zitten", begint Silooy in gesprek met ESPN. "De naam Cruijff doet het natuurlijk sowieso goed in Amsterdam. Hij heeft de genen van zijn vader en heeft ook echt voetbalverstand. Hij moet wel de juiste mensen om zich heen verzamelen omdat het natuurlijk niet makkelijk is in de top. Maar hij heeft vaker als technisch directeur gewerkt."

Ook Molenaar en Vink zijn enthousiast. "Hij is beschikbaar en hij lijkt mij ook de allerbeste kandidaat", aldus Molenaar. "Hij heeft ook zijn sporen verdiend in verschillende functies en wordt in alle kringen gepruimd binnen Ajax, ook niet onbelangrijk." Vink: "Als je de naam Cruijff hoort, klinkt dat natuurlijk gelijk logisch bij Ajax. En hij heeft ervaring als technisch directeur." Die functie bekleedde de 49-jarige bestuurder onder meer bij Maccabi Tel Aviv en Barcelona.

Henk ten Cate is iets voorzichtiger. "Je komt in de huidige situatie van de club niet bepaald in een gespreid bedje terecht. Hij is ook meer Catalaan dan Nederlander, dus kent hij het Nederlandse voetbal wel goed genoeg? Hij heeft wel het charisma om mensen aan zich te binden en het is echt een fantastische man, maar hij heeft mensen naast zich nodig die het Nederlandse voetbal op de voet volgen."

Of Cruijff ervoor open staat om aan de slag te gaan bij Ajax, is niet duidelijk. Na zijn vertrek bij Barça vertelde hij graag weer als trainer aan de slag te gaan.