De mogelijke opvolgers van Mislintat bij Ajax

Ajax op zoek naar technisch directeur: de mogelijke opvolgers van Mislintat

26 september 2023 om 12:00

Sven Mislintat was geen lang leven beschoren als directeur voetbalzaken van het in crisis verkerende Ajax. De Duitser werd al na 128 dagen met pek en veren de Johan Cruijff Arena uitgejaagd. De grote vraag is wie Mislintat moet opvolgen. VoetbalPrimeur zet de kandidaten op een rij.

Jordi Cruijff
Dertien jaar geleden gaf Johan Cruijff de aanzet tot de Fluwelen Revolutie. Het gedachtengoed van de eeuwige nummer veertien lijkt weer naar de achtergrond te zijn verdreven. Wie kan zijn filosofie beter uitdragen dan zijn eigen zoon? Jordi Cruijff deed bij grootmacht FC Barcelona verder ervaring op als bestuurder. Van preses Joan Laporta tot trainer Xavi: ze liepen allemaal met hem weg.

Mede dankzij zijn vader lijkt Cruijff in staat om de verschillende kampen razendsnel te verenigen binnen Ajax. Het grootste vraagteken is of hij zelf aan de slag wil in de Johan Cruijff Arena. Na zijn vertrek bij Barça zei hij het liefst weer als trainer aan de slag te gaan.

Danny Blind (Louis van Gaal)
Nee, een officiële functie zit er niet meer in voor Louis van Gaal. Dat laat zijn gezondheid niet toe. Maar de situatie bij Ajax gaat hem wel aan het hart, gaf hij onder meer aan Rafael van der Vaart te kennen. Met de juiste mensen aan het roer is de ex-bondscoach mogelijk te verleiden tot een adviseursrol. En dan kom je al snel bij vertrouweling Danny Blind uit.

Blind, winnaar van de Champions League in 1995, vertolkte inmiddels tal van functies binnen de Amsterdamse club. Hij nam ook al eens plaats op de stoel van technisch manager, waardoor de functie hem niet helemaal onbekend is. Blind is een echte Ajacied, maar of hij het vak echt in de vingers heeft is de vraag.

Alex Kroes
Mogelijk heeft Ajax de ideale directeur voetbalzaken al in huis. Alex Kroes zit nog tot maart in de wachtkamer, omdat er een concurrentiebeding in zijn contract bij AZ stond, maar zijn handen zullen jeuken. Er klonk al door dat hij twijfels had over de hoge transfersommen die onder Mislintat zijn betaald. Zal hij overwegen het heft zelf in handen te nemen, zoals Dennis te Kloese bij Feyenoord?

Kroes, afgestuurd bedrijfseconoom, is medeoprichter van managementbureau Sports Entertainment Group. De voormalig Go Ahead Eagles-eigenaar weet van de hoed en de rand en beschikt over veel connecties in het wereldje. Om hem te ontlasten zou de club een operationeel directeur kunnen aanstellen, zoals Michael Kinsbergen ooit Edwin van der Sar bijstond.

Max Huiberts
Enkele tientallen kilometers boven Amsterdam verricht Max Huiberts al jaren uitstekend werk. Ten opzichte van de heksenketel bij Ajax is AZ een oase van rust. Ook nu lijkt Huiberts weer een prima selectie te hebben neergezet, ondanks het verlies van steunpilaren Milos Kerkez, Tijjani Reijnders en Jesper Karlsson. De filosofie van beide clubs kent bovendien overeenkomsten.

Het grootste euvel lijkt de rivaliteit. AZ zal niet happig zijn om nog een directeur naar Ajax te laten gaan. En zeker niet zo'n cruciale pion. Andersom is het de vraag hoe Huiberts zich staande zou houden, want bij Ajax zou hij met een ander segment spelers en zaakwaarnemers te maken krijgen.

Maxwell
Na de ervaringen met Mislintat lijkt de kans klein dat Ajax opnieuw voor een buitenlander kiest. Maxwell zou de uitzondering kunnen zijn, naast iemand als de eerder genoemde Julian Ward. De Braziliaan groeide tussen 2001 en 2006 uit tot publiekslieveling in Amsterdam en na zijn carrière deed hij ervaring op in technische functies. Als rechterhand van Antero Henrique stippelde hij enkele jaren de sportieve koers uit bij Paris Saint-Germain.

Maxwell zag van dichtbij hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij een onrustige grootmacht. Momenteel is hij directeur voetbalontwikkeling bij de UEFA. Een nadeel is dat hij als technisch directeur niet eerder op eigen benen stond, maar Kroes zou hem bij de had kunnen nemen.

Frank Arnesen
Frank Arnesen is inmiddels een halve Nederlander, die daarnaast als speler een verleden heeft bij Ajax. De Deen verdiende zijn sporen bij clubs als PSV, Tottenham Hotspur, Chelsea en Hamburger SV. Hij was voor het laatst werkzaam bij Feyenoord, waar hij onder meer belangrijke veranderingen in de scouting en jeugdopleiding in gang zette. In 2022 kwam er een einde aan zijn periode in Rotterdam.

Over de aankopen van Arnesen in Rotterdam is wel discussie. Hij sloeg de plank mis met spelers als Cole Bassett, Robert Bozenik en Christian Conteh, maar onder meer Gernot Trauner, Mats Wieffer en Fredrik Aursnes bleken een schot in de roos. Arnesen heeft de ervaring en zou een tandem kunnen vormen met Kroes, vergelijkbaar met Earnest Stewart en Marcel Brands bij PSV.

Marc Overmars
Een terugkeer van Marc Overmars naar Ajax werd al snel van meerdere kanten ontkracht. De periode van de succesvolle technisch directeur lijkt een gesloten boek. Het is evenwel evident dat Ajax behoefte heeft aan een sportieve baas, die door zijn staat van dienst boven alle kritiek staat. In dat licht is een toenaderingspoging zo gek nog niet.

Belangrijke voorwaarde is wel dat de mensen binnen Ajax die slachtoffer werden van zijn grensoverschrijdende gedrag, zich daar comfortabel bij voelen. Of zijn hartproblemen een terugkeer tegenhouden, valt van een afstandje niet te beoordelen.

Jan Streuer/Klaas-Jan Huntelaar
De huidige crisis bij Ajax kent zijn gelijke bijna niet. Een ervaren technisch directeur die geen gekke dingen doet en niet snel in de war raakt kan voor rust zorgen. Jan Streuer verrichte al uitstekend werk bij Shakhtar Donetsk en FC Twente. In Enschede zette hij in enkele jaren tijd een uitstekende selectie neer, waarmee de weg omhoog werd ingezet. Wat heet, de Tukkers weten de topclubs uit te dagen.

Streuer kan bovendien als ideale leermeester dienen voor technisch manager Klaas-Jan Huntelaar. De oud-spits ontfermt zich momenteel over de contracten van de spelers in de jeugdopleiding.

Wim Jonk
Mocht Ajax volledig terug willen naar de filosofie van Cruijff, dan kan naast zoon Jordi ook Wim Jonk een belangrijke rol spelen. De huidig technisch manager van FC Volendam, waar hij de rode draad qua speelwijze en methodologie bewaakt, geldt als één van de belangrijkste discipelen van de nummer veertien. Hij vertrok met de nodige problemen uit Amsterdam, maar van die periode is inmiddels niemand meer over. 

Jonk mag nu als technisch manager werkzaam zijn, hij is geen door de wol geverfde td met verstand van zakelijke deals. Met Kroes heeft Ajax die kennis wel in huis straks.

Ex-Ajacieden
Het is geen geheim dat Wesley Sneijder staat te trappelen om een belangrijke rol te vertolken bij zijn oude club. De recordinternational heeft nog geen ervaring, maar onder meer Dick Advocaat nam het al meermaals voor hem op. "Dat is echt een bijdehante jongen en hij weet echt wel waar Abraham de mosterd haalt. Als Overmars het kan, kan hij het toch ook?"

Een andere oud-Ajacied met een imposante spelerscarrière is Clarence Seedorf. De Amsterdammers zouden hem wel los moeten weken bij de KNVB, waar hij als commissaris verantwoordelijk is voor de voetbaltechnische portefeuille. Tot slot gaf John van 't Schip bij Goedemorgen Eredivisie aan wel open te staan voor een functie binnen Ajax.