'Van Halst dead man walking bij Ajax, Winter in beeld voor rvc'

'Van Halst als een dead man walking bij Ajax, Winter in beeld voor rvc'

26 september 2023 om 12:47

Aron Winter is in beeld om tijdelijk plaats te nemen in de raad van commissarissen van Ajax. Dat meldt De Telegraaf. De Amsterdammers zoeken een vervanger voor Jan van Halst.

Van Halst werd eind mei aangesteld als commissaris voetbaltechnische zaken. Begin deze maand volgde hij tijdelijk Edwin van der Sar op als algemeen directeur, omdat Alex Kroes pas in maart zijn werkzaamheden mag oppakken. Volgens De Telegraaf zal Van Halst echter niet terugkeren op zijn oude post. 

'Van Halst is zogezegd als een dead man walking in de Johan Cruijff Arena', schrijft de krant. 'In maart 2024 wordt hij vervangen door Alex Kroes en omdat niemand bij Ajax wat ziet in een terugkeer van Van Halst naar de rvc, weet de interim-directeur dat hij over zes maanden moet vertrekken uit Amsterdam en op zoek kan naar een nieuwe werkkring.' Meer wijzigingen in de rvc worden niet uitgesloten. De nieuw geïnstalleerde bestuursraad van Ajax onder voorzitterschap van Ernst Boekhorst deinst er niet voor terug om harde noten te kraken. Het uiterste middel is het wegsturen van één of meer commissarissen.

De Telegraaf gaat ook in op een mogelijke rol voor Louis van Gaal, die vanwege gezondheidsredenen geen officiële functie wil bekleden. 'Hij is iemand die de crisis te lijf zou kunnen gaan. Maar officieel is niet officieus en vandaar is de clubleiding van Ajax bijna verplicht om Van Gaal officieel te polsen voor een officieuze functie, bijvoorbeeld als adviseur of klankbord.'

Het is niet uitgesloten dat Van Gaal dan toch akkoord gaat om de club te helpen. 'Misschien zou zoiets kunnen leiden tot een rol als commissaris, hoewel Van Gaal niet iemand is van toezicht houden, maar veel meer van het aanpakken.'