Inval bij Spaanse scheidsrechtersbond om mogelijke omkoping Barça

Inval bij Spaanse scheidsrechtersbond om mogelijke omkoping Barça

28 september 2023 om 12:32
Laatste update: 28 september 2023 om 12:40

De Guardia Civil heeft donderdag een inval gedaan bij de Spaanse scheidsrechterscommissie. Op verzoek van de rechtbank die het onderzoek naar de zaak Negreira leidt werden tal van documenten in beslag genomen.

FC Barcelona is hoofdrolspeler in het arbitrageschandaal. De Catalanen zouden tussen 2001 en 2018 meer dan 6,5 miljoen euro hebben betaald aan een bedrijf van José Maria Enriquez Negreira, de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie. Barça wordt ervan verdacht op die manier invloed te hebben willen uitoefenen op de scheidsrechtersaanstellingen.

'De belangrijkste onderzoeksrechtbank van Barcelona heeft vandaag opdracht gegeven tot een huiszoeking op het hoofdkantoor van de technische commissie van de scheidsrechters bij de Spaanse voetbalbond, de CTA', valt te lezen in een verklaring. Medewerkers werden donderdag verrast door het onaangekondigde bezoek van de Guardia Civil. Er zijn geen arrestaties verricht, maar wel werden meerdere documenten in beslag genomen.

Barcelona heeft de beschuldigingen van omkoping, die onder de vorige voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell gedaan zouden zijn, altijd ontkend. "Ik ben er volledig van overtuigd dat Barcelona nooit de intentie heeft gehad om hier enig sportief voordeel uit te halen", zei huidig preses Joan Laporta eerder. Volgens hem verkreeg Barça enkel 'advies over technische arbitragezaken'.