KNVB zet volgende stap: forse straffen voor discriminatie en racisme in stadions

KNVB zet volgende stap: forse straffen voor discriminatie en racisme in stadions

28 september 2023 om 14:12
Laatste update: 28 september 2023 om 14:20

De KNVB heeft samen met de Rijksoverheid en samenwerkingspartners de volgende stap gezet om discriminatie en racisme in het betaald voetbal te bestrijden. De voetbalbond heeft in het kader Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) nieuwe maatregelen aangekondigd.

"Racisme en discriminatie raken de ziel van het voetbal, dat juist mensen samenbrengt: voetballen doe je niet alleen", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, op de website van de bond. "Het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem en het bestrijden hiervan vraagt om doorzettingsvermogen."

De KNVB heeft daarom een plan gepresenteerd om discriminatie en racisme tegen te gaan. OVIVI blijft in elk geval tot en met 2025 van kracht. De voetbalbond mag harde straffen uitdelen als supporters van een club zich schuldig maken aan discriminerende of racistische uitlatingen. Bij een eerste keer dat het gebeurt krijgt de desbetreffende club een geldboete en volgt er één thuiswedstrijd zonder (een deel van het) publiek. Gebeurt het binnen twee jaar nog eens, moet een club twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen.

Ook kunnen er dan aanvullende sancties van kracht zijn. Zo dreigt de KNVB met puntenaftrek. De straffen gelden als 'interne richtlijn'. 'Een onafhankelijk aanklager toetst bij incidenten of clubs voldoende hebben gedaan om kwetsende spreekkoren te bestrijden', klinkt het.

Zie hieronder de richtlijnen van de OVIVI.