'Groot nieuws: Van Praag (76) keert terug bij Ajax en moet orde scheppen'

'Groot nieuws: Van Praag (76) keert terug bij Ajax en moet orde scheppen'

28 september 2023 om 14:27
Laatste update: 28 september 2023 om 14:36

Groot nieuws: Michael van Praag keert terug bij Ajax, meldt De Telegraaf. Annette Morsman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen, de overgebleven commissarissen in Amsterdam, zien Van Praag en Leo van Wijk als de geschikte kandidaten om orde te scheppen bij Ajax.

Het drietal wordt gesteund door de bestuursraad, klinkt het. Van Praag, erevoorzitter van Ajax, en Van Wijk, erelid, worden voorgedragen om in de raad van commissarissen de opgestapte Pier Eringa en Jan van Halst - tijdelijk aangesteld als algemeen directeur - te vervangen. Op 10 november vindt de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders plaats. Dan moet er over de komst van Van Praag en Van Wijk besloten worden. 

Zowel Van Praag als Van Wijk keert dus terug bij Ajax. Het besluit op 10 november is slechts een formaliteit, aangezien de bestuursraad 73 procent van de aandelen van de NV Ajax vertegenwoordigt. Van Praag was tussen 1989 en 2003 al voorzitter van Ajax. In die periode wonnen de Amsterdammers onder meer de Champions League en wereldbeker voor clubteams.

Van Wijk, voormalig KLM-topman, trad in 2012 toe tot de rvc van Ajax, waar hij ook voorzitter van is geweest. Naar verluidt is er al kritiek op het voordragen van Van Praag. 'Van Praag was een warm pleitbezorger van de komst van Pier Eringa, die zich in een half jaar tijd ontpopte tot de allerslechtste Ajax-president commissaris ooit', schetst de ochtendkrant. 

'Bovendien waren Van Praag en Van Wijk als erevoorzitter en erelid betrokken bij de opvolging van de in mei van dit jaar opgestapte bestuursraad onder leiding van Frank Eijken. Hoewel vele leden aandrongen op de snelle komst van een nieuwe bestuursraad namen de ereleden hun tijd.' Het leidde tot een solistische werkwijze van de ontslagen td Sven Mislintat.