Nieuw licht op zaak Sosa: invloed Steijn aankoopbeleid, signaal aan Salah-Eddine

Nieuw licht op zaak Sosa: invloed Steijn aankoopbeleid, signaal aan Salah-Eddine

28 september 2023 om 17:00

De transfer van Borna Sosa naar Ajax krijgt opnieuw een nieuwe wending. VoetbalPrimeur heeft bewijs in bezit waaruit blijkt dat trainer Maurice Steijn expliciet bij de inmiddels ontslagen Sven Mislintat om de komst van de Kroatische back vraagt.

Om de transfer van Sosa was om meerdere redenen veel te doen. Allereerst omdat Mislintat Sosa zou hebben gevraagd van zaakwaarnemerskantoor te wisselen. De druk op de Duitser nam toe en het verhaal is bekend: de positie van Mislintat was niet meer houdbaar en hij werd ontslagen. De transfer van Sosa maakte ook veel los, omdat Mislintat solistisch zou hebben gehandeld. Dit is niet het geval geweest, weet VoetbalPrimeur. Sterker nog: Steijn heeft op Deadline Day bij Mislintat om Sosa gevraagd. Een tijdlijn.

31 augustus
"Dit was het. Ik ga jullie niet meer verrassen", zei Steijn na de 0-1 nederlaag tegen Ludogorets op de persconferentie. Sivert Mannsverk zou de laatste versterking voor Ajax zijn. Een dag later maakten de Amsterdammers de komst van Sosa wereldkundig. Volgens verschillende media had Mislintat voor de zoveelste keer alleen gehandeld, zonder stafleden bij zijn aankopen te betrekken.

1 september
Een paar uur na het persmoment, op Deadline Day, verstuurt Steijn een bericht naar Mislintat, met de vraag of de komst van 'de linksback van Stuttgart' nog een optie is. Steijn draagt de vrijgekomen salarissen van Davy Klaassen (Internazionale) en Francisco Conceição (FC Porto, huur) aan. Ook opvallend: Steijn benadrukt dat Ajax met Jorrel Hato en Gaston Avila slechts twee goede opties heeft voor twee posities, linkscentraal en linksachter. Owen Wijndal, op dat moment nog niet verhuurd aan Royal Antwerp FC, en Anass Salah-Eddine, worden niet genoemd.

3 september
Twee dagen na de komst van Sosa dropt Steijn een bommetje. "Wij hebben als staf onze ideeën neergelegd, alleen Sven heeft daarin andere keuzes gemaakt", zegt hij na de remise tegen Fortuna Sittard. Na het duel met Fortuna begon de interlandperiode. Uit verschillende hoeken valt te horen dat Steijn en Mislintat elkaar amper meer spraken.

21 september
Na de wedstrijd tegen Olympique Marseille (3-3) krijgt Steijn de vraag of hij zich hard heeft gemaakt voor de komst van Sosa. "Wij hebben Nicolás Tagliafico aangegeven. Maar wij hebben ook Sosa bekeken. Dat vonden wij ook een goede speler", nuanceert de trainer zich. "Maar Sven is met Sosa aangekomen, zeker."

Conclusie
Er is veel geschreven en gezegd over de solistische werkwijze van Mislintat, Steijn had dus wel degelijk invloed op het aankoopbeleid. Mislintat heeft de wens van de trainer ingewilligd en Sosa naar Amsterdam gehaald. Of dat allemaal volgens het boekje is gegaan en of er mogelijk sprake is geweest van belangenverstrengeling, staat daar los van.

De transfer van Sosa wordt hiermee in een ander daglicht geplaatst. Met het benadrukken van transfers uit de koker van Mislintat - waar hij naar eigen zeggen 'weinig' inspraak in had - zette hij de Duitser voor het blok.

Tot slot wordt duidelijk dat Steijn geen hoge pet op heeft van Salah-Eddine, aangezien hij Avila 'de enige goede optie' op linksback vindt. Dat niet Avila, maar Salah-Eddine in de rust van de Klassieker werd ingebracht was volgens Steijn geen 'statement'. Met de kennis van nu heeft het er wel veel van weg.