Terugkeer Van Praag

'Komst Van Praag zorgt naast enthousiasme ook voor luide kritiek binnen Ajax'

29 september 2023 om 21:07

De toedreding van Michael van Praag en Leo van Wijk tot de raad van commissarissen bij Ajax wordt niet binnen elke geleding in de club door iedereen even hard toegejuicht. Dat meldt De Telegraaf, dat weet dat er ook sprake is van 'luide kritiek'. 

Na het vertrek van Pier Eringa als voorzitter van de rvc en de promotie van Jan van Hals tot interim-directeur bleven er bij Ajax drie commissarissen over: Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick. Formeel gezien pleitten zij voor de komst van Van Praag en Van Wijk. 'Maar achter de schermen trok de bestuursraad onder leiding van Ernst Broekhorst aan de touwtjes', zo tekent De Telegraaf op. 

Broekhorst vindt dat er ook nadelen aan het tweetal Van Praag en Van Wijk kleven, maar hij is van mening dat die nadelen met het oog op het clubbelang niet opwegen tegen de voordelen van de twee ervaren bestuurders. De Telegraaf baseert zich op bronnen binnen 'de vereniging' (Ajax, red.) en stelt dat de voordracht van het duo Van Praag en Van Wijk 'als vriendjespolitiek' wordt beschouwd.

'Dat is niet vreemd, omdat het de ereleden, onder wie de twee aanstaande commissarissen, waren die de vorige week woensdag geïnstalleerde nieuwe bestuursraad samenstelden', vervolgt de krant. Broekhorst en zijn medebestuursleden willen tot de officiële bekendmaking niet reageren op de voordracht, maar ondanks dat zeggen bronnon rondom de raad dat er geen sprake is van een vriendendienst. 'Het alternatief – uitgebreid de tijd nemen voor gesprekken met onbekende potentiële commissarissen – wordt als roekeloos gezien, omdat de club al weken in lichterlaaie staat en bestuurlijke rust topprioriteit heeft.'