Tuchel over Simons

Tuchel waakt voor Simons: 'Technisch, rustig aan de bal en dreigend voor de goal'

29 september 2023 om 23:17
Laatste update: 29 september 2023 om 23:22

Thomas Tuchel heeft zich op de voorbeschouwende persconferentie in aanloop naar het duel met RB Leipzig lovend uitgelaten over Xavi Simons. De trainer van Bayern München, die met Simons samenwerkte bij Paris Saint-Germain, is zeer onder de indruk van de ontwikkeling die de Nederlander momenteel doormaakt. 

"Hij was een heel jonge speler toen ik bij PSG zat", aldus Tuchel tijdens het persmoment. "Het was duidelijk dat hij heel veel talent en potentie had, maar het was heel lastig vanwege de aanvallende mogelijkheden die ik toen had. Hij was zestien of zeventien toen hij met ons trainde. Het was niet echt mogelijk voor hem om een rol te spelen. Maar als je op zo'n hoog niveau kan trainen, dan heb je voldoende talent."

"Dan gaat het om een goede instelling en een beetje geluk, of om het maken van een goede transfer", vervolgt Tuchel, die Simons ook volgde nadat ze beiden hun eigen kant opgingen. "Dat heeft hij gedaan. Via de Eredivisie heeft hij zich in het Nederlands elftal gespeeld, en nu zit hij in een heel goede fase bij Leipzig. Ze helpen hem en hij heeft een duidelijke rol." Simons scoorde tot dusver al drie Bundesliga-doelpunten voor Leipzig én was daarnaast ook goed voor vier assists.

"Ik denk dat hij het beste kan spelen als een halve 10 of als een halve buitenspeler, zodat hij vrijheid krijgt", analyseert Tuchel zijn voormalig pupil. "Hij is technisch goed, is rustig aan de bal en dreigend voor de goal. Dat is goed, maar we moeten dit weekend een stopteken voor hem neerzetten, dan mag hij daarna weer doorgaan", besluit de Duitse trainer lachend. Het duel tussen Leipzig en Bayern begint zaterdagavond om 18.30 uur.