'Benoeming Van Praag en Van Wijk tijdelijk bij Ajax'

'Tijdelijke benoeming Van Praag en Van Wijk: Ajax gaat nieuwe rvc formeren'

30 september 2023 om 06:57

Het toetreden van Michael van Praag en Leo van Wijk tot de raad van commissarissen van Ajax is van tijdelijke aard. Dat meldt De Telegraaf. De ervaren bestuurders, beide 76 jaar, zullen zo snel mogelijk weer een pas op de plaats maken.

De terugkeer van Van Praag en Van Wijk levert intern zowel lof als weerstand op. Volgens De Telegraaf gaan zij, samen met de reeds zittende Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick, zo snel mogelijk een 'nieuwe, toekomstbestendige raad van commissarissen formeren, waarin er een belangrijke plek is voor jeugd én voetbal: een mix van succesvolle (Amsterdamse) ondernemers en voormalig Ajax-spelers.'

Wedden

Meer odds
  • logo

    Ajax

  • logo

    sc Heerenveen

De krant weet dat de namen van Diederik Karsten (voormalig algemeen directeur van KPN-mobiel en UPC en ex-commercieel directeur van Liberty Global) en ID&T-oprichter Duncan Stutterheim veel vallen. De huidige commissarissen zullen vervolgens gefaseerd terugtreden. De taak van Van Praag is daarmee duidelijk: 'bestuurlijke rust creëren, dijk van opvolging verzorgen én snel terugtreden'.

Ondertussen vindt de bestuursraad dat de rvc ook met de aanwezigheid van Van Praag en Van Wijk over te weinig Ajax-dna bezit. De boodschap luidt om de hulp van adviseurs in te schakelen. 'Het opent de deur voor Louis van Gaal, die net als andere Ajax-coryfeeën kan worden geconsulteerd.'

Mogelijke voetbalcommissaris
In de podcast Kick-Off komen verslaggevers Mike Verweij en Valentijn Driessen met enkele suggesties voor de nieuwe 'voetbalcommissaris'. "Ik ben heel erg gecharmeerd van Marciano Vink, maar je hebt bijvoorbeeld ook Siem de Jong. Of je gaat internationaal met Jari Litmanen", stelt Driessen. "Hij is in alles Ajax, wil niet te veel op de voorgrond treden en heeft wel duidelijke ideeën."

Volgens Verweij valt onder meer de naam van Demy de Zeeuw. "Hij heeft geen grote Ajax-achtergrond, maar is zakelijk wel heel succesvol." Ook oud-prof, zaakwaarnemer en ondernemer Dick van Buren is volgens hem een optie. "En de allermakkelijkste optie waar iedereen aan voorbij gaat: Danny Blind."

Ajax-verlosser op komst & Feyenoord-parel in trek! Bekijk #DoneDeal nu: