Duitsland kent weinig problemen met Polen
De zege was vooral gezien de spelverhoudingen in de eerste helft terecht. Bondscoach Joachim Löw koos voor een betrekkelijk aanvallende stijl. Hij gaf Podolski een basisplaats om over de linkervleugel de spitsen Miroslav Klose en Mario Gomez te assisteren. Dat ging ten koste van Bastian Schweinsteiger.
Het bleek een goede, om niet te zeggen gouden ingeving. Podolski opende na twintig minuten de score met een simpele intikker. Hij durfde niet eens te juichen. Klose, ook al met Poolse wortels, legde breed na zelf te zijn vrij gespeeld door Gomez. De Noorse scheidsrechter Övebrö noch zijn assistent aan de zijlijn beoordeelde de situatie als buitenspel. Dat hadden ze eerder ook al niet gedaan in een vergelijkbaar geval. Toen gleed Gomez de bal naast.
De eerste kans was wel voor Polen. Al na 45 seconden schoot Jacek Krzynowek hoog over. Voor rust moest doelman Jens Lehmann wel enkele keren reddend optreden, maar dat kostte nooit veel moeite. Op een inzet van Maciej Zurawski, de Poolse ,,nummer 10'', had hij geen verweer, maar die mikte onzorgvuldig. De Duitsers waren sneller en dreigender, ook vaak over rechts met de opkomende Philipp Lahm en Clemens Fritz.
Uiteraard nam Beenhakker maatregelen. Hij verving Zurawski door Roger Guerreiro, een echte aanvaller wiens wiegje in Sao Paolo stond. De in Warschau ingeburgerde Braziliaan gaf oud-Feyenoorder Ebi Smolarek voorin de broodnodige steun. Het zorgde stante pede, ook zonder goed of snel voetbal, voor verontruste reacties in de Duitse defensie. De gelijkmaker van Smolarek kreeg geen genade wegens buitenspel.
Later verscheen ook Lukasz Piszczek nog in het veld. Vorige week lag hij nog in de zon op het strand van een Grieks eiland. De kentering kwam niet, zeker niet toen Podolski met zijn tweede, een fraaie volley in de kruising nadat Klose had gemist, voor de beslissing had gezorgd: 2-0. Lehmann, soms raar grabbelend, voorkwam in de slotfase nog een Poolse tegentreffer.