Bart Vriends over Steijn bij Ajax

Vriends: 'Weet zeker dat Steijn de bal soms lang op Brobbey of Akpom wil pleuren'

2 oktober 2023 om 22:06

Bart Vriends ziet dat Maurice Steijn het moeilijk heeft bij Ajax. De verdediger van Sparta Rotterdam werkte met de Ajax-trainer samen op Het Kasteel en vindt het vervelend om te zien hoe zijn voormalig leermeester worstelt in Amsterdam. 

Vriends wordt bij Rondo gevraagd of het hem verbaast dat Steijn er voorlopig niet in slaagt om de boel bij Ajax op de rit te krijgen. "Ik zie vooral een heel andere trainer op tv in zijn rust en uitstraling, dan hoe ik hem kende", antwoordt de centrale verdediger. "Bij ons is het van de eerste tot de laatste dag goed gegaan en was hij heel ontspannen. Na de training rust praten met jongens op het veld. Die ontspannen houding zie ik niet meer terug. Dat heeft natuurlijk met de enorme druk van de club Ajax te maken en de druk die nu op hem staat."

Vriends kan het zich goed voorstellen dat Steijn gefrustreerd is door de afgelopen transferzomer van Ajax, waarin de inmiddels ontslagen technisch directeur Sven Mislintat het beleid bepaalde en waarbij hij weinig ruimte overliet voor inbreng voor Steijn. "Dat kan ik wel goed volgen eerlijk gezegd", vervolgt de Sparta-aanvoerder, die graag terugdenkt aan zijn periode onder Steijn. "Zijn rol was groot. Hij heeft bij ons echt voor een cultuurverandering gezorgd. We waren een ploeg die onder druk stond en dreigde te degraderen. Hij heeft op een of andere manier, door de persoonlijkheid die hij is, de angel eruit gehaald en ons weer lekker laten voetballen. Het probleem bij Ajax is dat je daar natuurlijk geen tijd voor hebt. Ik kijk er niet met plezier naar, ik vind het vervelend om te zien."

Steijn hanteert, zoals de Ajax-filosofie eigenlijk voorschrijft, een 4-3-3 systeem. Vriends weet echter vrijwel zeker dat Steijn soms veel liever de lange bal zou willen hanteren. "Ik weet vrij zeker dat het door Maurice z'n hoofd is gespookt: wat zou het lekker zijn als we even kunnen inzakken en gewoon een paar keer lang op Brobbey (Brian, red.) en Akpom (Chuba, red.) kunnen pleuren, maar dat wordt natuurlijk niet geaccepteerd in Amsterdam."