Afgetreden Eringa plaatst vraagtekens bij Ajax: 'Wie heeft het voor het zeggen?'

Afgetreden Eringa plaatst vraagtekens bij Ajax: 'Wie heeft het voor het zeggen?'

6 oktober 2023 om 23:12
Laatste update: 7 oktober 2023 om 00:05

Pier Eringa trad onlangs af als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. In gesprek met NRC vertelt hij dat hij bij de Amsterdamse club altijd het gevoel heeft gehad dat er een vijfde colonne is die de dienst uitmaakt.

Al bij zijn voordracht begon Eringa zich zorgen te maken, zo geeft hij aan. In eerste instantie was hij de enige concrete optie en sprak hij al met alle bestuursorganen, waarna hij toch plotseling te horen kreeg dat er een tweede kandidaat zou zijn. "Toen zei mijn vrouw al: Pier, dit is toch wel heel raar, hè. Dat is een oranje lampje: wat gebeurt hier achter de schermen?", zo zegt Eringa, die nooit te weten is gekomen van wie het verzoek om een tweede kandidaat afkomstig was.

Later groeide de verbazing bij Eringa, toen voorgesteld werd om iemand met de functie van toezichthouder voortaan van een vergoeding te voorzien. Het idee werd gesteund door de bestuursraad, maar die trad daarna af. "Dat was nog zo'n moment dat ik dacht: oei, wie heeft het hier voor het zeggen?" Een vraag die Eringa nog steeds bezighoudt. "Nou, niet de RvC. En de directie is ook onvoldoende in positie. Het zijn andere krachten en machten dan de formele governance. De supportersdruk is er absoluut eentje. De media zijn behoorlijk bepalend: De Telegraaf is al lang boos op Ajax, dat is zo’n macht. De prominenten die vanaf de achterbank dingen roepen. De vereniging Ajax met al haar persoonlijkheden die invloed uitoefenen op de bestuursraad."

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu: