Crisis met hoofdletter c: zwak Ajax verliest van AZ, druk op Steijn neemt toe

08-10-2023 16:29 Laatste update: 16:34
216

Ajax heeft opnieuw een enorme klap gekregen in de Eredivisie. In eigen huis delfden de Amsterdammers het onderspit tegen AZ: de Alkmaarders wonnen met 1-2. Daardoor neemt de druk op Maurice Steijn nog verder toe.

Bij Ajax stond de druk er logischerwijs flink op voor het treffen met AZ. Voorafgaand aan de wedstrijd waren de Amsterdammers naar de zestiende plek in de Eredivisie afgezakt, al heeft de formatie van Steijn wel twee wedstrijden minder gespeeld. Door fysieke problemen van Josip Sutalo en Steven Berghuis moest Steijn op het laatste moment improviseren bij Ajax. Daardoor kregen Jakov Medic en Amourricho van Axel Dongen de kans in de Johan Cruijff Arena.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor AZ, maar in de minuten daarna leek Ajax even de controle te hebben. Dat was echter van korte duur. Na ruim een kwartier begonnen de Alkmaarders weer aan te dringen, terwijl het baltempo bij Ajax schrikbarend laag lag. Toch schreeuwde de Johan Cruijff Arena na ongeveer 26 minuten spelen om een strafschop, toen Carlos Forbs na licht contact naar de grond ging. Allard Lindhout wilde daar niets van weten, terwijl Van Axel Dongen tegen een ongelukkig blessure aanliep in aanloop naar het moment rondom Forbs.

Op slag van rust was het aan de andere kant wel raak: met een simpele loopactie wist Vangelis Pavlidis de gehele Ajax-defensie te kijk te zetten, waarna hij Jay Gorter in de korte hoek klopte: 0-1. Daardoor zocht Ajax onder begeleiding van een striemend fluitconcert de kleedkamer op. Na de hervatting van de tweede helft ging het echter niet veel beter bij de thuisploeg. Dat was goed zichtbaar toen Steven Bergwijn geel kreeg en vervolgens uitviel tegenover Medic.

Een half uur voor tijd was het Dani de Wit die de marge verdubbelde voor AZ. Na opnieuw zwak verdedigen van Ajax kwam Sven Mijnans helemaal vrij aan de linkerkant van het strafschop gebied. Vanuit daar wist hij De Wit te vinden, die simpel binnen kon tikken. Na die treffer nam het chagrijn verder toe bij de spelers en fans van Ajax. Toch kregen de Amsterdammers in de 73ste minuut weer een sprankje hoop, toen Branco van den Boomen met een van richting veranderd schot de 1-2 maakte.

Door de aansluitingstreffer nam Ajax meer risico, waardoor AZ in de slotfase juist de grootste kansen kreeg. Onder meer Jens Odgaard was een aantal keer dicht bij een derde Alkmaarse treffer, maar die kwam er uiteindelijk niet. Zo boekte AZ een 1-2 overwinning in de Johan Cruijff Arena. De ploeg van Pascal Jansen staat daardoor in ieder geval voor even bovenaan in de Eredivisie. Ajax blijft steken op een schrijnende zestiende plek. Of de nederlaag gevolgen gaat hebben voor Steijn, zal in de komende uren moeten blijken.