Wie is Marijn Beuker, de beoogde directeur voetbal van Ajax?

Wie is Marijn Beuker, de beoogde directeur voetbal van Ajax?

29-11-2023 15:42 Laatste update: 15:42
101

Marijn Beuker is de nieuwe directeur voetbal van Ajax. De 39-jarige bestuurder, nu nog werkzaam bij het Schotse Queen’s Park FC, moet het technische beleid in de hoofdstad hervormen. Maar wie is Marijn Beuker? VoetbalPrimeur stelt hem voor.

Middelbare school niet afgemaakt, 'geen' talenknobbel
Beuker werd op 21 september 1984 geboren in Nieuw-Vennep. Hoewel hij nu aan de weg timmert in het voetbal, maakte hij zijn middelbare school niet af. Hij stopte na HAVO 4, op vijftien- à zestienjarige leeftijd. Aan een gebrek aan ambitie lag dat niet. “Ik wilde technisch directeur worden op míjn manier. Die droom was niet te bereiken in dit Nederlandse schoolsysteem vond ik. Zo weet ik nog goed dat een van de docenten zei dat ik geen talenknobbel had. Ik spreek nu zes talen”, zei hij vorig jaar in een interview met de Gelderlander.

Beuker volgde onder meer een managementopleiding in de horeca, omdat hij op die manier aan zijn talen dacht te kunnen werken. Daarna studeerde hij aan de Cruyff University, waar hij in 2009 zijn diploma ontving uit handen van de eeuwige nummer veertien. Beuker kroop ondertussen in de pen en benaderde tal van clubs om in de keuken te mogen kijken. Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund, Espanyol, OGC Nice én AS Roma reageerden positief. De Italiaanse topclub lijfde hem zelfs in als sportwetenschapper. Italiaans leerde hij door dagelijks de Gazzetta dello Sport te lezen.

Grondlegger van AZ-opleiding
De carrière van Beuker nam een vlucht toen hij in 2007 aan de slag ging bij AZ, als coördinator talentontwikkeling. Binnen de Alkmaarse jeugdopleiding klom de gemotiveerde Beuker op tot directeur voetbalontwikkeling, een functie die hij van 2013 tot 2021 vervulde. In die hoedanigheid wordt hij gezien als één van de grondleggers van de succesvolle opleiding van AZ.

Liever kijken dan lezen? Check de video hieronder! Tekst gaat verder onder video.

In zijn drang naar innovatie schuwt Beuker opvallende maatregelen niet. Zo introduceerde hij bij AZ ‘breintesten’, om het cognitieve vermogen van spelers te testen. “Jongens die daar goed op scoren, pikken de tactische tips snel op”, zei hij tegen Voetbal International. “Ik ben op het juiste moment binnengestapt bij AZ”, voegde hij daaraan toe bij de Gelderlander. “Ik heb met Toon Gerbrands gewerkt. Met Louis van Gaal. Zij hebben mij gevormd. Ik heb via AZ onderzoek gedaan met bewegingswetenschappers, met neurologen. Ik spar veel met sportief directeur Merijn Zeeman van wielerploeg Jumbo-Visma en ben bij de luchtverkeersleiding geweest om na te gaan hoe stress weg te nemen bij voetballers.”

Van Gaal gecharmeerd van visie
Van Gaal raakte zeer onder de indruk van de visie van Beuker. De voormalig bondscoach schoof hem in 2017 dan ook naar voren toen de KNVB een nieuwe technisch directeur zocht. De keuze viel uiteindelijk op Nico-Jan Hoogma, maar in 2021 stond het ambitieuze Queen’s Park voor de deur. Beuker dacht in eerste instantie dat het om het Londense Queens Park Rangers ging en had even zijn twijfels, maar viel voor de charmes én het project van de oudste club van Schotland. De steenrijke Lord Willie Haughey zwaait de scepter op Hampden Park en gaf de Nederlander een vrijbrief: Beuker mocht de club naar eigen inzicht inrichten, van de jeugdopleiding tot het eerste elftal. Het leidde tot een promotie, waardoor de club nu op het tweede niveau acteert. Onder leiding van coach Robin Veldman is Queen's Park aan een moeizame reeks bezig.

Ajax-adviseur Van Gaal blijkt Beuker ondertussen niet vergeten. De Telegraaf, VI en het Algemeen Dagblad meldden dinsdagavond dat Beuker als de ideale man wordt gezien om de in crisis verkerende topclub op technisch vlak te hervormen. Problemen met toekomstig algemeen directeur Alex Kroes hoeven niet te worden verwacht: de twee sparden al toen Kroes nog eigenaar van SEG en Go Ahead Eagles was. Ook proberde Kroes de ideeën uit de opleiding van AZ internationaal aan de man te brengen, plannen die veelal waren opgesteld door Beuker, aldus VI. Ajax zal ook nog op zoek gaan naar een 'transferman', waarmee de rust in ieder geval op bestuurlijk vlak moet terugkeren in de Johan Cruijff Arena.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)