'Beoogde Ajax-directeur Beuker bekende van Kroes en gefascineerd door Cruijff'

'Beoogde Ajax-directeur Beuker bekende van Kroes en gefascineerd door Cruijff'

11-10-2023 09:58 Laatste update: 17:16
82

De beoogde nieuwe directeur voetbal van Ajax Marijn Beuker is niet alleen een goede bekende van Louis van Gaal, maar ook van toekomstig algemeen directeur Alex Kroes. Dat stelt Voetbal International in een analyse over de 39-jarige bestuurder.

Beuker wordt geroemd als één van de pijlers onder de succesvolle jeugdopleiding van AZ. In Alkmaar werkte hij kortstondig samen met Kroes. 'Bij AZ was de toekomstig algemeen directeur van Ajax bezig met het internationaal verkopen van de ideeën uit de opleiding van de Alkmaarders. Veel documenten waar Kroes de boer mee opging, waren opgesteld door Beuker', schrijft VI. 'Ze sparden al in de tijd van Kroes bij SEG en Go Ahead Eagles veelvuldig over voetbal.'

Volgens het weekblad gaat Beuker methodisch te werk en probeert hij de laatste wetenschappelijke inzichten in zijn werkwijze te integreren. Zo maakte hij bij AZ gebruik van 'breintesten', om een beeld te krijgen van het cognitieve vermogen van spelers. Tegelijkertijd spart hij vaak met experts uit de praktijk. Van Gaal dus, maar ook Robert Eenhoorn, Toon Gerbrands en Guus Hiddink behoren tot zijn netwerk. 'Beuker is ook gefascineerd door de visie van Johan Cruijff', klinkt het verder.

De Telegraaf, VI en het AD meldden dinsdag dat Beuker de totale voetbalorganisatie binnen Ajax een nieuwe structuur moet gaan geven. Daarvoor lijkt een nieuwe directeursfunctie gecreëerd te worden. De Amsterdammers willen daarnaast nog een 'transferman' aanstellen. Beuker is naar voren geschoven door Van Gaal, die als adviseur aan Ajax is verbonden.