Oranje-onthulling van Hoek: 'Dan had hij gekeept tegen Argentinië'

Oranje-onthulling van Hoek: 'Dan had hij gekeept tegen Argentinië'

16-10-2023 08:14
54

Tim Krul heeft zelf bedankt voor deelname aan het WK in Qatar met het Nederlands elftal. Dat onthult Frans Hoek, die het liefst had gezien dat de 35-jarige Hagenaar het doel van Oranje had verdedigd in de strafschoppenserie tegen Argentinië in de kwartfinale.

Volgens Hoek klopt het niet dat Krul werd gepasseerd voor het WK, omdat hij had afgezegd voor de veelbesproken keeperstest. "Tim wilde zelf niet mee", zegt de voormalig assistent van Louis van Gaal bij Studio Voetbal. "Tim heeft mij toen gebeld en uitgelegd wat de situatie was. Hij vond een periode van vier tot zes weken zonder zijn gezin te lang, aangezien hij geen kans had om te spelen. Alleen meegaan voor de strafschoppen kon hij niet opbrengen."

Van Gaal en Hoek besloten uiteindelijk om Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer mee te nemen naar Qatar, Jasper Cillessen, Mark Flekken en Kjell Scherpen vielen af. Noppert was de eerste keus en stond ook tijdens de strafschoppenserie tegen Argentinië onder de lat. Hij wist geen enkele Argentijnse inzet te keren en zag alleen Enzo Fernández naast schieten. Volgens de keeperstrainer hield de sc Heerenveen-doelman zich niet aan de afspraken door al te duiken voordat er geschoten was. "Het is heel moeilijk om onder druk exact te doen wat je hebt getraind."

Krul was op het WK 2014 in Brazilië nog het geheime wapen van Nederland. Van Gaal en Hoek brachten hem toen in voor de penaltyreeks tegen Costa Rica. De doelman stopte twee strafschoppen, waardoor Oranje de halve finale bereikte. Als hij er bij was geweest tegen Argentinië, dan was Krul waarschijnlijk ingevallen. "Grote kans dat Krul op doel had gestaan", zegt Hoek. "In onze voorinformatie kwam hij als beste naar boven."