Briljante Bellingham en fenomeen Kane leiden Engeland langs Italië

Briljante Bellingham en fenomeen Kane leiden Engeland langs Italië

17-10-2023 22:44 Laatste update: 22:50
6

Engeland heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het EK 2024. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate won nu wél van Italië op Wembley in een reprise van de EK-finale van twee jaar geleden: 3-1.

Groep C
Engeland - Italië 3-1
Engeland had aan een puntje genoeg om het EK-ticket veilig te stellen, maar nam daar duidelijk geen genoegen mee. The Three Lions begonnen enthousiast, alleen deelde Italië de eerste klap uit. Gianluca Scamacca maakte uit een voorzet van Giovanni Di Lorenzo zijn eerste interlandgoal. De Engelsen moesten daar duidelijk van bekomen, maar Di Lorenzo hielp het gastland een handje door Jude Bellingham te vloeren in het strafschopgebied. Harry Kane benutte de penalty: 1-1. Het was voor de aanvoerder zijn zestigste doelpunt voor het nationale team.

Engeland en Italië hielden elkaar daarna in evenwicht, maar na een klein uur gaf individuele klasse de doorslag. Phil Foden gaf de bal listig mee aan Jude Bellingham, die na een knappe actie Marcus Rashford bediende. De Manchester United-aanvaller sneed naar binnen en schoot raak: 2-1. Kane deelde vervolgens de genadeklap uit met interlanddoelpunt 61. Engeland plaatst zich zodoende voor het EK van volgend jaar. Of Italië zijn titel kan verdedigen in Duitsland, is nog de vraag. De Azzurri hebben drie punten minder dan nummer twee Oekraïne, dat wel een duel meer speelde.

Malta - Oekraïne 1-3
Oekraïne kwam een achterstand bij Malta te boven en blijft volop in de race voor een EK-ticket. Heel even mochten de Maltezers ruiken aan een stunt, maar Ryan Camenzuli zorgde voor de gelijkmaker met een kolderiek eigen doelpunt. Artem Dovbyk tekende vanaf de stip voor de 1-2, voordat Chelsea-speler Mykhaylo Mudryk na een prachtige actie voor de beslissing zorgde. Als Italië wint van Noord-Macedonië, dan volgt een alles-of-nietsontmoeting met Oekraïne.

Groep H
San Marino - Denemarken 1-2
Denemarken ontsnapte aan een blamage op bezoek bij San Marino, het laagst geklasseerde land op de FIFA-ranking. Rasmus Højlund gaf nog wel het goede voorbeeld, maar de dwergstaat kwam terug tot 1-1. Alessandro Golinucci tekende voor het eerste doelpunt van San Marino in bijna een jaar tijd. Yussuf Poulsen wist de Deense eer ternauwernood te redden, waardoor de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand tweede blijft achter Slovenië, dat met 0-1 won bij Noord-Ierland.

Groep G
Servië - Montenegro 3-1
Dusan Tadic heeft andermaal zijn waarde getoond voor Servië. De ex-Ajacied gaf een assist op Aleksandar Mitrovic bij de 2-1 en tekende zelf voor de 3-1. Mitrovic had de score eerder geopend, maar Stevan Jovetic tekende voor de gelijkmaker. Servië staat nu stevig op de tweede plaats in de poule. Hongarije, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Litouwen, gaat aan kop.