UEFA besluit: Europese thuiswedstrijden Israëlische clubs buiten de landsgrenzen

UEFA besluit: Europese thuiswedstrijden Israëlische clubs buiten de landsgrenzen

19-10-2023 16:13
54

Clubs uit Israël die in Europese competities actief zijn moeten Europese thuiswedstrijden tot nader order buiten de eigen landsgrenzen afwerken. Dat maakt de UEFA donderdag bekend.

Israël is sinds een aantal weken in oorlog met Hamas. 'Na een grondige evaluatie van de huidige veiligheids- en beveiligingssituatie op het hele grondgebied van Israël heeft het uitvoerend comité van de UEFA besloten dat er tot nader order geen UEFA-competitiewedstrijden in Israël mogen worden gespeeld', meldt het voetbalorgaan in een verklaring.

Maccabi Haifa (Europa League) en Maccabi Tel Aviv (Conference League) zullen moeten uitwijken. 'De Israëlische voetbalbond en haar clubs Maccabi Haifa en Maccabi Tel Aviv zijn verzocht alternatieve locaties - die moeten voldoen aan alle toepasselijke UEFA-regels - buiten het grondgebied van Israël voor te stellen, zodat hun thuiswedstrijden kunnen worden gespeeld zolang dit besluit van kracht blijft.'

Volgende week donderdag zouden Maccabi Haifa en Maccabi Tel Aviv weer in actie komen, maar deze wedstrijden zijn uitgesteld. Bij Maccabi Haifa staat Tjaronn Chery onder contract, Nederlanders Joris van Overeem en Derrick Luckassen spelen bij Maccabi Tel Aviv. Beide clubs hebben buitenlandse spelers al toestemming verleend om het land te verlaten.