'Ajax kampt met tekort en kan mogelijk niet voldoen aan betalingsplichten'

'Ajax kampt met tekort en kan mogelijk niet voldoen aan betalingsplichten'

19-10-2023 18:54 Laatste update: 22:11
749

Ajax zal naarmate het seizoen vordert een groot financieel tekort hebben, dat tot in de tientallen miljoenen kan lopen. Dat stelt RTL Z, dat Ajax confronteerde met de cijfers. De Amsterdammers bevestigden het nieuws. De voornaamste reden voor het tekort is het niet behalen van Champions League-voetbal, waarmee de club veertig miljoen euro misliep.

Het heeft geresulteerd in een liquiditeitstekort, wat er waarschijnlijk voor zal zorgen dat Ajax deze jaargang niet aan alle betalingsplichten kan voldoen. Op woensdag werd al bekend dat Alex Kroes, de nieuwe directeur in de Johan Cruijff ArenA, het aantal banen bij de club met tien procent wil reduceren. De reden ervoor lijkt nu bekend. Ajax zou nu onderzoeken of er een kredietlijn geopend kan worden bij een financieringsmaatschappij, zo stelt RTL Z. De gesprekken met een dergelijke maatschappij zouden reeds in een vergevorderd stadium zijn.

Wedden

Meer odds

Tijdens de vorige jaargang was er al een daling zichtbaar in de inkomsten. Ook toen was er een aanzienlijk verschil in Champions League-inkomsten in vergelijking met het seizoen ervoor. De inkomsten daalden toen met achttien miljoen euro. In het afgelopen seizoen wist Ajax de Europa League te behalen, waarmee het alle mogelijke financiën uit de Champions League misloopt.

Ondanks het tekort komt Ajax niet direct in de problemen, vanwege de positieve transferbalans van de club. Via verkopen vanuit eerdere jaren ontvangt Ajax nog altijd termijnbetalingen, voor bijvoorbeeld de verkoop van Antony. Gedurende de afgelopen zomer lieten Mohamed Kudus, Jurriën Timber en Edson Álvarez de Johan Cruijff ArenA achter zich, waaraan de Amsterdammers een slordige 120 miljoen euro verdienden.

Mis geen enkel nieuwtje uit de voetbalwereld en volg VoetbalPrimeur via WhatsApp Kanalen!