Pijnlijke conclusie Van der Vaart: 'Ajax moet gaan spelen als Excelsior'

Pijnlijke conclusie Van der Vaart: 'Ajax moet gaan spelen als Excelsior'

22 oktober 2023 om 23:04
Laatste update: 23 oktober 2023 om 06:48

Rafael van der Vaart velt een vernietigend oordeel over Ajax. De 109-voudig Oranje-international ziet tegelijk dat trainer Maurice Steijn daar voor 'twintig procent' een aandeel in heeft.

Ajax ging zondagmiddag met 4-3 onderuit tegen FC Utrecht, waardoor de Amsterdammers wegzakken naar de zeventiende plaats in de Eredivisie. "Wij met zijn allen hier aan tafel kunnen nog meevoetballen", zegt Van der Vaart bij het NOS-programma Studio Voetbal. "Dan win je geen wedstrijden. Ik vind dat Maurice Steijn in een verschrikkelijke situatie terecht is gekomen. Alles gaat mis. Als je honderd procent hebt, kan hij misschien aan twintig procent wat doen en aan tachtig procent niet."

Volgens Van der Vaart moet Ajax terug naar de tekentafel. "Ajax moet echt spelen als Excelsior", stelt hij. "Vanuit de organisatie, want je bent Ajax niet meer. Je moet ervan uitgaan dat je niet beter bent dan de tegenstander. Daar heb je de kwaliteiten niet voor", aldus de voormalig middenvelder, die de 'goede spelers' niet uitzondert. "Die worden meegesleurd in het niveau en dan blijft er weinig over. Het klinkt lullig, maar je moet denken als een degradatiekandidaat. Triest, maar het is wel zo."