PSV treft RC Lens: 'Spektakel, maar dáár zijn ze te pakken'

PSV treft verrassende koploper RC Lens: 'Spektakel, maar dáár zijn ze te pakken'

24 oktober 2023 om 19:00
Laatste update: 24 oktober 2023 om 19:00

PSV vervolgt dinsdagavond de Champions League-campagne met een cruciale uitwedstrijd tegen RC Lens. Wat kunnen de Eindhovenaren verwachten de Franse ploeg, die verrassend aan kop gaat in een groep met ook Arsenal en Sevilla? VoetbalPrimeur laat zich informeren door Philippe Guilbaud, Lens-watcher bij de lokale krant La Voix du Nord.

Na de kansloze nederlaag bij Arsenal (4-0) en het spectaculaire gelijkspel tegen Sevilla (2-2) wordt de dubbele confrontatie met Lens, te beginnen op dinsdag, bepalend voor de Europese aspiraties van PSV. De tegenstander uit Frankrijk is voor veel voetbalvolgers nog een onbeschreven blad. Vorig seizoen was Les Sang et Or verrassend the best of the rest, op één punt achter koploper Paris Saint-Germain. En dat terwijl de Noord-Franse ploeg in 2020 nog in de Ligue 2 speelde.

'RC Lens is voor veel mensen een vlucht uit hun zware leven'
"Lens is letterlijk een eeuwenoude club (1906, red.) met een heel sterk arbeiders-DNA", steekt Guilbaud van wal in gesprek met VoetbalPrimeur. "In de regio waren veel kolenmijnen en die mentaliteit - hard werken, niet zeuren - hebben de mensen hier nog steeds. Het sfeervolle Stade Bollaert-Delelis bestaat sinds 1934 en telt ongeveer 40.000 zitplaatsen. Alle inwoners van Lens kunnen erin."

"Anno 2023 is Lens nog steeds een arbeidersbolwerk en dus is de haat richting het naburige en wat protserige Lille vrij groot. Van jaloezie is alleen geen sprake, want na een aantal moeilijke jaren zit de club volop in de lift. In een regio die wordt getroffen door crises, werkloosheid en andere moeilijkheden, is RC Lens voor veel mensen een uitlaatklep, een vlucht uit hun zware leven."

Matig in Ligue 1, boven verwachting in Champions League
Inmiddels heeft Lens weer een ploeg om rekening mee te houden. Dat komt voor een groot gedeelte op het conto van trainer Franck Haise, die zijn ploeg herkenbaar, aanvallend voetbal laat spelen. "Vlak voor de corona-uitbraak in 2020 werd hij benoemd tot hoofdtrainer en dat was het startschot voor een mooie succesperiode. Lens speelt zeer aanvallend, spectaculair voetbal, in een 3-5-2 of 3-4-3 systeem."

PSV kan de borst natmaken, denkt Guilbaud. "Het doel is om in elke wedstrijd de verdediging van de tegenstander te destabiliseren. Balbezit is niét een doel op zich. Dat hebben we dit seizoen ook al kunnen zien in de Champions League. Telkens heeft Lens veel minder balbezit, maar door hoog druk te zetten, snel de bal te heroveren en vol gas te geven, staan ze nu wel aan kop in de groep."

Toch is het niet allemaal koek en ei: in de Ligue 1 loopt het dit seizoen nog voor geen meter. Ook vrijdagavond werden dure punten verspeeld, uit tegen Le Havre. Lens heeft in negen wedstrijden al drie keer gelijkgespeeld en maar liefst vier keer verloren en staat daardoor veertiende met negen punten. Daar is volgens Guilbaud wel een verklaring voor.

"De seizoenstart was moeizaam door alle late ontwikkelingen op de transfermarkt. Elye Wahi kwam op 1 september over van Montpellier en is met 35 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis, terwijl de komst van Stijn Spierings echt een fout is gebleken." Spierings paste niet het systeem en is inmiddels teruggekeerd naar Toulouse.

"Gek genoeg heeft Lens juist in de Champions League alles weer op de rails gekregen. In de eerste groepswedstrijd werd er niet verloren van Sevilla (1-1, red.), waardoor er weer een bepaalde homogeniteit kwam in de spelersgroep. Sindsdien is Lens weer het solide, winnende team dat we kennen van vorig seizoen."

Het bezoek uit Eindhoven boezemt in elk geval geen angst in. "Lens is de kleinste club in een sterke groep, maar de eerste twee Champions League-wedstrijden hebben voor veel zelfvertrouwen gezorgd. Het gevoel is nu: we kunnen van iedereen winnen. De dubbele confrontatie met PSV is natuurlijk cruciaal voor de strijd om de tweede en derde plaats."

Ones to watch bij RC Lens én PSV
Volgens de Lens-volger moet Peter Bosz een plannetje bedenken voor spits Wahi. "Een echte doelpuntenmaker", zegt Guilbaud over de twintigjarige Fransman. "Hij heeft nog veel ruimte voor verbetering, maar zijn kwaliteiten zijn overduidelijk. Het is een pure spits, die niet in de buurt van het doel hoeft te spelen om te scoren. Hij kan zijn eigen kansen creëren. Loïs Openda (vertrokken naar RB Leipzig, red.) heeft vorig seizoen een grote stempel gedrukt, maar Wahi lijkt nóg beter te worden."

In het doel staat een betrouwbare keeper: Brice Samba. "Hij is bij Lens international van Frankrijk geworden. Uitstekend op de lijn, sterk in de lucht en de aanvoerder en grote leider van de ploeg. De twee backs, Przemyslaw Frankowski (rechts, red.) en Deiver Machado (links, red.) zijn een soort marathonlopers, die ook belangrijke goals kunnen maken." Machado was dit seizoen al drie keer trefzeker.

Guilbaud staat niet te trappelen om de zwaktes van RC Lens prijs te geven, maar maakt PSV toch wat wijzer. "Lens houdt ervan om risico's te nemen en dat is waar het team op te pakken is. Agressief drukzetten kan helpen. Welke PSV'ers worden gezien als grootste bedreiging? We hebben het de trainer nog niet kunnen vragen, maar wij denken aan Luuk de Jong, Noa Lang en Joey Veerman."