'Wonderlijk' AZ oogst lof in Spanje: 'Een voorbeeld voor iedereen in Europa'

Lof in Spanje om 'wonder' van AZ: 'Een voorbeeld voor iedereen in Europa'

23 oktober 2023 om 13:20
Laatste update: 23 oktober 2023 om 13:36

De goede seizoenstart van AZ is ook in Spanje niet onopgemerkt gebleven. De Spaanse krant Marca noemt de club uit Alkmaar door het transferbeleid en de sterke jeugdopleiding een voorbeeld voor de rest van Europa. 

'AZ beleeft opnieuw een wonderseizoen', klinkt het. De krant wijst daarbij op het feit dat AZ tweede staat in de Eredivisie, ondanks het feit dat de club veel van zijn sterkhouders heeft verkocht. Zo vertrokken onder anderen Tijjani Reijnders (AC Milan), Milos Kerkez (Bournemouth), Jesper Karlsson (Bologna), Sam Beukema (Bologna), en Pantelis Hatzidiakos (Cagliari). 

Van de zestig miljoen euro die AZ daarmee verdiende, investeerde de club 'slechts' twaalf miljoen in nieuwe spelers Ibrahim Sadiq, Alexandre Penetra en Denso Kasius. Meer was volgens de analyse van de krant niet nodig, omdat de basis van de ploeg al gelegd was. Hierbij wordt verwezen naar de jeugdopleiding van AZ, die door de Spanjaarden 'een steengroeve van topniveau' wordt genoemd. 

Vorig jaar liet de jeugd van AZ namelijk zien dat ze op de goede weg waren door de UEFA Youth League te winnen. In dit toernooi werden de jeugdelftallen van onder andere FC Barcelona en Real Madrid verslagen. Uit die kampioensploeg dringen nu ook verschillende namen aan bij het eerste elftal van AZ. Denk hierbij aan Rome Jayden Owusu-Oduro, Wouter Goes, Lewis Schouten, Mexx Meerdink en Ernest Poku. 

Bovendien is er een goede mix aanwezig in het elftal van AZ, waar ervaren krachten als Matthew Ryan, Yukinari Sugawara, Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis bijna elke wedstrijd leveren. Met name laatsgenoemde oogst lof, die door Marca 'de onbetwiste ster van AZ' wordt genoemd. De club in zijn geheel wordt bestempeld als een groot voorbeeld voor de rest van Europa.