Rampzalige records: Steijn neemt afscheid als slechtste Ajax-trainer ooit

Rampzalige records: Steijn neemt afscheid als slechtste Ajax-trainer ooit

23 oktober 2023 om 19:42
Laatste update: 23 oktober 2023 om 21:03

Maurice Steijn verlaat Amsterdam na een dienstverband van 114 dagen als slechtst presterende Ajax-trainer ooit. In Eredivisie-verband verzamelde zijn ploeg slechts vijf punten in zeven wedstrijden, wat neerkomt op een gemiddelde van 0,71 punt per wedstrijd. Ook de andere statistieken zijn erbarmelijk.

De totale balans van Steijn, Europese wedstrijden meegerekend, komt uit op een gemiddelde van 0,9 punt per wedstrijd. Dat is het laagste aantal van al zijn voorgangers in de Ajax-geschiedenis. Het winstpercentage van Steijn bedraagt 18,2 procent.

Ajax won dit seizoen alleen de openingswedstrijd van het seizoen, thuis tegen Heracles Almelo (4-1). Sinds 12 augustus werden acht competitieduels op rij niet gewonnen, waardoor de Amsterdammers zijn afgezakt naar de zeventiende plek in de Eredivisie. Nog nooit stond Ajax zo laag op de ranglijst. Wel heeft de dolende ploeg twee wedstrijden minder gespeeld.

De achterstand op koploper PSV, dat komende zondag de gastheer is van Ajax in het Philips Stadion, is opgelopen tot liefst 22 punten. Eén record loopt Steijn mis: hij is de op één na kortst zittende hoofdtrainer van Ajax sinds de start van de Eredivisie in 1956. Kurt Linder hield het maar 82 dagen vol.

Met het verloren spektakelstuk tegen FC Utrecht (4-3) verbrak Ajax tevrens een record uit het seizoen 1964/65. Toen grepen de Amsterdammers in het slot van het seizoen in totaal zeven keer naast een zege. Ajax pakte in dat seizoen tegen Telstar, DOS, GVAV, PSV, Feyenoord, Fortuna 54' en SC Enschede in totaal slechts vier punten.