Steijn/Maduro/Berghuis

De Telegraaf: Steijn wilde door bij Ajax zonder Maduro en Berghuis na 'messteek'

25 oktober 2023 om 06:30
Laatste update: 25 oktober 2023 om 08:13

Maurice Steijn wilde afgelopen maandag in principe verder als trainer van Ajax. Wel wilde hij door zonder assistent Hedwiges Maduro en Steven Berghuis, die hem in zijn ogen een mes in de rug hebben gestoken. Dat meldt De Telegraaf woensdagochtend. Ajax wilde absoluut niet aan die eis voldoen, waarna vervolgens in goed overleg werd besloten om het tot medio 2026 lopende contract van Steijn te ontbinden. 

In de kleine dag na de nederlaag van Ajax bij FC Utrecht (4-3) tot aan zijn uiteindelijke ontslag zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Steijn en Ajax al uit elkaar zouden gaan, tekent De Telegraaf op. 'In een telefonisch onderhoud met Jan van Halst' kreeg hij zondagavond te horen dat Louis van Gaal (rvc-adviseur) hem sowieso tot de volgende interlandperiode in november aan boord zou houden. 'Een boodschap die de interim-directeur tijdens een kop koffie met de trainer op maandagochtend herhaalde.'

In de periode daarvoor begon Steijn echter steeds meer te twijfelen. Naarmate de tijd vorderde en Ajax de slechte resultaten aaneen begon te rijgen, voelde hij zich steeds meer alleen, zo komt naar voren in het uitgebreide achtergrondverhaal van De Telegraaf. Dat gevoel van eenzaamheid bereikte een hoogtepunt toen 'een aantal' mensen in de 25-koppige technische staf van Ajax zich bij technisch manager Klaas-Jan Huntelaar meldde met klachten over Steijn en zijn (dis)functioneren. 

Huntelaar besloot vervolgens om dat weer neer te leggen bij de assistent-trainers van Steijn, onder wie Maduro. Ook hij uitte vervolgens zijn onvrede jegens Steijn. Huntelaar maakte dat middels een brief weer duidelijk aan de directie, waardoor er een 'definitieve vertrouwensbreuk' ontstond tussen Steijn en Maduro, 'die door de hoofdtrainer daarvoor al werd verdacht van het voortdurend lekken vanuit de kleed- en trainerskamer naar zijn oude werkgever ESPN. Ook zijn vermeende rol bij de uitlatingen van Almere City-clubpsycholoog Annemieke Zijerveld wekte wantrouwen bij Steijn. 

'De hoofdrolspelers' binnen de staf van Steijn kwamen vorige week maandag 'geheim bijeen' in Huis ter Duin in Noordwijk. Het moest een 'ultieme poging' worden om het tij bij Ajax te keren. De Telegraaf meldt dat 'betrokkenen' hebben laten weten dat door de veertien stafleden geconcludeerd werd dat Steven Berghuis een 'stoorzender' was. Hij moest zo snel mogelijk uit de selectie worden gezet. 

De ochtendkrant sprak ook bronnen die juist stellen dat het de winnaarsmentaliteit was van Berghuis die zorgde voor een botsing met de staf. De Oranje-international staat er immers bekend om dat hij altijd zegt waar het op staat. Steijn nam Berghuis, met wie hij een gesprek had over de tactiek, ondanks alles wel mee voor het uitduel met Utrecht. Na het debacle in De Galgenwaard was Steijn ook 'klaar' met Berghuis, die weinig indruk maakte tijdens zijn invalbeurt. 'Devyne Rensch en Josip Sutalo hadden daarentegen ten overstaan van de hele selectie de wind van voren gekregen, omdat zij makkelijk afhaakten bij Ajax, maar wel interlands speelden.'

Na de 4-3 nederlaag wist Steijn dat het er voor hem waarschijnlijk op zou zitten. Dat werd voor hem helemaal duidelijk toen Van Gaal, toekomstig algemeen directeur Alex Kroes en interim directeur Jan Van Halst, van wie Steijn aanvankelijk steun genoot, niet meegingen in zijn eis om Maduro en Berghuis te lozen.