Grote coëfficiëntendomper Nederland: Frankrijk lijkt vijfde plek snel te heroveren

Nederlandse droom van vier CL-tickets lijkt uiteen te spatten na matige prestaties

26 oktober 2023 om 23:30
Laatste update: 27 oktober 2023 om 12:17

Het vasthouden van de vijfde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst wordt een steeds lastigere opgave voor Nederland. De Eredivisie-clubs hebben namelijk weer geen geweldige prestaties geleverd, terwijl Frankrijk het gaspedaal flink intrapt.

Het is bekend dat 'we' dit seizoen met Frankrijk strijden om de vijfde plek op de coëfficiëntenlijst. Dat zou Nederland drie directe tickets voor de Champions League opleveren, net als één plaats in de voorronde van het miljardenbal. Ook zouden bij het behalen van plek vijf maar liefst zeven Eredivisie-teams Europa in mogen. Aan het begin van het seizoen leek dit een realistisch scenario, maar het begint er steeds meer op te lijken dat Frankrijk ons weer in gaat halen.

In onderstaande video legden we in detail voor je uit wat de vijfde plek ons op zou leveren

Feyenoord boekte deze week de enige Nederlandse overwinning, tegen SS Lazio. PSV speelde tegen RC Lens (een team van directe concurrent Frankrijk) gelijk, terwijl Ajax en AZ verloren van respectievelijk Brighton & Hove Albion en Aston Villa. Frankrijk pakte ondertussen door: vier clubs uit dat land (Paris Saint-Germain, Olympique Marseille, Stade Rennais en Lille OSC) boekten deze week een overwinning. Lens speelde dus gelijk, terwijl Toulouse als enige Franse club verloor, op bezoek bij Liverpool.

Daardoor lopen de Fransen nu opnieuw op ons in. Deze keer is dat flink: Nederland staat nu nog maar minder dan één punt voor, 0.769 punt om precies te zijn. Dat betekent dat de Eredivisie-ploegen de hete adem van de Ligue 1-teams nu echt voelen. Het kan dus zelfs zo zijn dat Frankrijk in de volgende Europese speelronde al over Nederland heen wipt op de coëfficiëntenlijst.

De vooruitzichten zijn dus niet rooskleurig. Wie een blik werpt op de tussenstanden in de Europese poules, nu we op de helft van de groepsfase zitten, ziet dat Nederland zich zelfs ernstig zorgen moet maken: alle Fransen clubs staan nu virtueel op overwintering in het toernooi waaraan ze deelnemen. Daarentegen is Feyenoord de enige Nederlandse club die zou overwinteren op basis van de huidige tussenstanden. PSV, Ajax en AZ zouden in dat geval niet eens afzakken naar een lager Europees toernooi, voor zo ver dat mogelijk is, maar direct uitgeschakeld zijn in Europa.

Al met al moeten we hopen op een wonder of bijzondere ommekeer, anders wijst alles erop dat we de vijfde plek weer kwijt gaan raken. Dat zou natuurlijk een deceptie zijn, maar er is een schrale troost: lager dan zesde gaan we zo goed als zeker niet meer eindigen. Het gat met nummer zeven Portugal is namelijk nog steeds enorm. Daardoor blijft het tweede directe Champions League-ticket in ieder geval behouden voor Nederland.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. NEDERLAND 57.100 (5.800) (4/5)
6. Frankrijk 56.331 (5.750) (6/6)
7. Portugal 49.816 (4.500) (4/6)