Bezoekersaantallen Saudi-Arabië liggen laag

Pijnlijke cijfers blootgelegd: voetbalsterren trekken lege zalen in Saudi-Arabië

27 oktober 2023 om 11:23
Laatste update: 27 oktober 2023 om 11:26

Uit een onderzoek van The Times blijkt dat de komst van het grote aantal voetbalsterren nog niet voor stijgende bezoekersaantallen heeft gezorgd in Saudi-Arabië. Sterker nog: het leeuwendeel van de clubs kampt met teruglopende bezoekersaantallen. 

Nadat Cristiano Ronaldo als eerste de overstap maakte naar het kapitaalkrachtige Saudi-Arabië, volgde een hele waslijst aan spelers. Neymar, Sadio Mané, N'golo Kanté en Karim Benzema traden allen in zijn voetsporen. De club van laatstgenoemde, Al Ittihad, heeft met 29.044 nog het hoogste gemiddelde aantal bezoekers. Wel ligt dat aantal, opmerkelijk genoeg, lager dan vorig seizoen, toen Al Ittihad landskampioen werd. 

De best bezochte wedstrijd ging tussen Al Hilal, de club van Neymar, en Al Fayha. Ruim 59.000 mensen bezochten dat duel, waar de Braziliaanse aanvaller even voor aftrap gepresenteerd werd. Georginio Wijnaldum, sinds kort speler van het door Steven Gerrard getrainde Al Ettifaq, trekt vooralsnog behoorlijk lege zalen. Tegen Al Ryadh op 22 oktober zaten er slechts 696 toeschouwers op de tribunes. 

De hekkensluiter wat betreft het gemiddeld aantal bezoekers is Abha. Over het algemeen bezoeken ongeveer 1988 mensen wedstrijden van die club. Na de komst van al de voetbalsterren trekken in totaal slechts vier van de achttien clubs uit Saudi Professional League meer bezoekers dan afgelopen seizoen.