Kieft: 'Heel andere PSV - Ajax dan ooit tevoren'

Kieft: "Dit wordt een hele andere PSV - Ajax dan ooit tevoren"

28 oktober 2023 om 07:20

Wim Kieft ziet dat de confrontatie tussen PSV en Ajax van zondag onvergelijkbaar is met voorgaande edities. De situaties bij de Nederlandse topclubs staan in schril contrast met elkaar, ziet de voormalige spits.

"Het is al eerder gezegd, maar dit wordt een hele andere PSV - Ajax dan ooit tevoren", begint Kieft, die voor beide clubs uitkwam, in De Telegraaf. "Niet eens omdat Peter Bosz met zijn ploeg koploper is en Hedwiges Maduro de nummer zeventien van de Eredivisie aanvoert. Nee, omdat Ajax naar Eindhoven komt om te verdedigen, om de boel dicht te timmeren en PSV met Amsterdamse branie, bravoure en aanvalsspel de ongeslagen positie wil behouden."

Kieft begreep wel dat Maduro ervoor koos om de defensieve stellingen in te nemen tegen Brighton. "Hij heeft maanden naast Steijn gezeten, maar ook gezien dat het met dit spelersmateriaal niet werkte om zogenaamd Ajax-voetbal te spelen. Zonder vertrouwen en met te weinig kwaliteit zoek je het als interim-coach in de organisatie en valt het woord ’compact’ continu", aldus de oud-international. "Maar als je vervolgens de bal hebt, moet je daar wel iets mee doen en dat heb ik helemaal niet gezien bij Ajax. Er is angst om te voetballen."

Dat PSV - Ajax desondanks een wedstrijd op zich is waarin van alles mogelijk is, gelooft Kieft niet. "Vergeet dat in dit geval maar. Bij Ajax zijn ze al dolblij als ze niet met grote cijfers verliezen, want zo is de verhouding momenteel. Daarom is deze wedstrijd tussen PSV en Ajax onvergelijkbaar met al die voorgaande andere confrontaties tussen Amsterdam en Eindhoven. Met de huidige verhoudingen zullen de fans van PSV geen genoegen nemen met een kleine uitslag. Het liefst willen ze Ajax vernederd zien worden."