#DoneDeal over vijf trainers in één jaar bij Ajax: 'Je wordt cynisch'

Nieuwe kandidaat getipt bij trainerskerkhof Ajax: ‘Is de romantische optie’

29 oktober om 10:55
Laatste update: 29 oktober om 12:47

Ajax heeft straks vijf trainers versleten in één kalenderjaar. Voor de spelers is het ook gekmakend, klinkt het in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur. Bovendien wordt alvast de vraag gesteld wie de zesde coach wordt in anderhalf jaar tijd.

"Je zou maar speler van Ajax zijn, dan heb je dit kalenderjaar vijf trainers gehad", klinkt het in #DoneDeal, verwijzend naar Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en straks John van 't Schip. "Ik heb het als speler één keer gehad in Portugal", vertelt Kaj Ramsteijn. "Je wordt er een beetje cynisch van en denkt: waar ben ik in godsnaam in beland. Je verwacht het natuurlijk niet van de grootste club van Nederland."

De oud-verdediger van onder meer Feyenoord en CS Marítimo ziet dat elke trainer zijn eigen ideeën wil overbrengen. "Dat is ook lastig met zo'n Maduro, die drukte donderdag wel heel erg zijn eigen stempel. En volgende week zou je onder Van 't Schip weer iets totaal anders kunnen doen, het is natuurlijk dramatisch."

De zesde trainer is bovendien op komst, aangezien Van 't Schip in principe als tussenpaus dient tot het einde van het seizoen. In #DoneDeal wordt gespeculeerd wie de nieuwe trainer van Ajax moet worden. Eerder viel de naam van Mitchell van der Gaag al. "Ik vind Pascal Jansen, die gaf met die vermeende interesse van Rangers FC ook wel aan dat hij ambitieus is", stelt Ramsteijn. "En mocht je een Nederlandse trainer even parkeren, dan Kjetil Knutsen van FK Bodø/Glimt. Hij wordt straks drie keer achter elkaar kampioen met het Heracles Almelo van Noorwegen. Een meer dan knappe prestatie."

Hoofdredacteur Dennie van Laar tipt Jordi Cruijff als 'romantische optie', maar dan wel met een sterke assistent ernaast. "Als ik die ook gelijk mag invullen: Wim Jonk. Cruijff was afgelopen jaar eigenlijk in de running om Edwin van de Sar op te volgen bij Ajax, maar heeft de ambitie om weer hoofdtrainer te zijn. Jonk kan het stukje ervaring compenseren en is natuurlijk ook een echte Cruijff-adept." Cruijff, negenvoudig international, keek de laatste jaren in de keuken bij FC Barcelona, waar hij vaak sparde met Xavi, die zich bijzonder gelukkig toonde met de in zijn ogen 'zeer intelligente' 49-jarige Nederlander, zo wordt ook besproken in #DoneDeal. De naam van Graham Potter passeert ook de revue. Het Parool schreef deze week dat ingewijden rekenen op een buitenlandse trainer bij Ajax.

Bekijk #DoneDeal hieronder of luister via Spotify!