Verhitte discussie De Mos en Kraay

Verhitte discussie tussen Kraay en De Mos: 'Maakt mij niet uit dat je me aanvalt'

29 oktober om 10:59
Laatste update: 29 oktober om 12:57

Hans Kraay jr. en Aad de Mos hebben zondagochtend een felle discussie uitgevochten bij Goedemorgen Eredivisie. Het onderwerp: Jong Oranje. Eerstgenoemde plaatste vraagtekens bij de kennis van de ESPN-presentator over zijn kennis van de Nederlandse beloftenploeg. Dat alles in het bijzijn van bondscoach Michael Reiziger, die zich op de achtergrond hield. 

Eerst worden er beelden getoond van de vorige uitzending van Goedemorgen Eredivisie, toen Kraay jr. zich uitliet over de situatie bij Jong Oranje. "Ik lees overal: het plezier is terug bij Jong Oranje sinds Reiziger er is. Ik zie het als een gevalletje: de koning is dood, lang leve de nieuwe koning. Laten we nou niet doen alsof het zo is dat Erwin van de Looi er een zooitje van heeft gemaakt en het plezier nu terig is onder Reiziger omdat we een paar ballen erin schieten tegen Jong Gibraltar."

Deze zondag is Reiziger een van de tafelgenoten. Kraay jr. herhaalt  opnieuw dat het wel 'heel makkelijk' is om nu te zeggen het plezier terug is. Reiziger beaamt vervolgens dat zijn voorganger 'het goed heeft gedaan'. Daarna barst de discussie tussen Van de Looi en Kraay jr. los. "Hij doet het gewoon heel erg goed", zegt De Mos over Reiziger, die met Jong Oranje won van Moldavië (3-0), Noord-Macedonië (0-2) en Gibraltar (0-5). "Ik begrijp niet wat Hans vertelde over spelplezier. Het gaat me niet om spelplezier. De uitvoering is gewoon heel goed. Ik zie het DNA van het Nederlandse voetbal. Ik heb alle wedstrijden live gezien. Moldavië, Georgië, Gibraltar, dat zijn moeilijke wedstrijden."

Kraay weet niet wat hij hoort. "Kom op hé! Moeilijke wedstrijden. Gibraltar…", waarna De Mos ingrijpt en de kennis van Kraay op de proef probeert te stellen. Laatstgenoemde beweert vervolgens maar al te goed op te hoogte zijn van de opstelling. "Dan zie je echt dat er een gedachte is over de manier van voetballen", countert De Mos. "Ga nou eens praten over spelers, over linies, heb je het gezien? Hoe staan ze achterin, hoe staan ze op het middenveld? Noem de namen. Aan algemeenheden heb ik niks." Kraay weigerde om De Mos de namen van de spelers te noemen, waarna hij zich opnieuw tot de oud-verdediger richtte: "Wie is de draaischijf van het elftal?"

De Mos vindt dat Reiziger erin is geslaagd om 'de goede spelers op de goede plaatsen' neer te zetten bij Jong Oranje, iets wat Van de Looi in zijn ogen niet heeft gedaan. "Die kan in interviews bij NPO Radio 1 alles goed uitleggen, maar onder Reiziger zie ik eindelijk het Nederlandse voetbal. Wie speelt er op het middenveld, weet je dat?", vraagt hij opnieuw aan Kraay jr. "Aad, het maakt mij niet uit dat je mij aan wilt vallen. Ik val Michael helemaal niet aan. Ik zeg alleen dat we niet opeens moeten doen alsof het plezier terug is."