Kraay over Diant Ramaj tijdens Ajax - Brighton & Hove Albion

Verbazing om Ajax-speler met meeste balcontacten: 'Kon er echt niet naar kijken'

29 oktober 2023 om 11:50
Laatste update: 29 oktober 2023 om 12:13

Hans Kraay jr. heeft zich afgelopen donderdag gestoord aan het veldspel van Ajax, dat vrij kansloos met 2-0 onderuit ging bij Brighton. Doelman Diant Ramaj had, tot grote verbazing van de ESPN-analist, de meeste balcontacten van alle spelers. 

Bij Goedemorgen Eredivisie laat Kraay jr. beelden zien van het Europa League-duel, waarop zichtbaar is hoe Ramaj continu wordt aangespeeld door de verdedigers voor hem. Volgens de ESPN-analist is interim-trainer Hedwiges Maduro daarvoor verantwoordelijk. "Dit was onder elke andere trainer niet gebeurd. De keeper van Ajax had de meeste balcontacten: 72! Ik denk zelfs niet dat Onana (André, red.) ooit zoveel balcontacten heeft gehad."

"De bal gaat maar terug, en maar terug, en maar terug…", vervolgt hij. "Als Manchester City dat doet, dan doen ze dat om vervolgens door de linies op te bouwen naar voren. Maar dit is gewoon terugspelen om het terugspelen. Ik kon er niet naar kijken, ik kon er echt niet naar kijken. Ik weet dat die keeper uitstekend kan meevoetballen, dat is z’n grootste kwaliteit, maar dit..."

Jong Oranje-bondscoach Michael Reiziger zit ook aan tafel. Hij is van mening dat Ramaj in ieder geval wel goed mee kan voetballen. "Je ziet dat ze een ruit willen maken met hem. Brighton zette met twee man druk, waardoor de nummer 6 (Tahirovic, red.) ruimte krijgt. Ramaj weet hem een paar keer goed te vinden. Maar dan moet je wel proberen vooruit te spelen", analyseert de voormalig rechtsback, die lang werkzaam was in Amsterdam.