Koude douche voor Feyenoord in Enschede: FC Twente wint

Koude douche voor Feyenoord in Enschede: Twente wint, PSV kan uitlopen

29 oktober 2023 om 14:16

Feyenoord is vier dagen na de indrukwekkende Champions League-zege op SS Lazio weer terug op aarde. De Rotterdammers hadden het lastig op bezoek bij FC Twente, dat verrassend met 2-1 te sterk was.

Arne Slot hield vast aan zijn succesformatie uit de Champions League. Ramiz Zerrouki speelde opnieuw als controleur, terwijl Calvin Stengs als rechtsbuiten begon. Bij de thuisploeg keerde Michel Vlap terug in de basis. De Tukkers namen voor eigen publiek meteen het initiatief en na wat speldenprikjes was het na tien minuten meteen raak. Manfred Ugalde beloonde de sterke openingsfase met een goal. Justin Bijlow was kansloos doordat het schot van richting werd veranderd.

Onder het toeziend oog van de ontslagen Ajax-trainer Maurice Steijn, die zoon Sem kwam bekijken, moest Feyenoord een antwoord verzinnen, maar de regerend landskampioen had weinig te vertellen. Het felle Twente dwong meermaals balverlies af bij de Rotterdammers, maar schoten van Robin Pröpper en Michel Vlap leverden geen grote kansen op. Op de voorsprong viel zodoende weinig af te dingen halverwegen.

Slot besloot in te grijpen en bracht Alireza Jahanbakhsh en Luka Ivanusec voor Bart Nieuwkoop en Igor Paixão. Stengs kreeg al snel zijn voet tegen een voorzet van de Iraniër, maar Lars Unnerstall bracht redding. Een uur voor tijd ging ook Stengs naar de kant voor Ondrej Lingr, die ook meteen de Twente-keeper op zijn weg vond. Een andere invaller, Ayase Ueda, had niet veel meer geluk met een kopbal naast het Enschedese doel. Een flinke schietkans voor David Hancko werd eveneens onschadelijk gemaakt door Unnerstall.

Dat Feyenoord naar voren trok betekende ondertussen ook dat er meer ruimte kwam voor Twente. Daar maakte de ploeg van Joseph Oosting twaalf minuten voor tijd optimaal gebruik van. Ricky van Wolfswinkel ontsnapte in de counter aan buitenspel en tekende voor de 2-0. Feyenoord stond zodoende voor een pittige opgave. Lutsharel Geertruida tekende nog wel voor de 2-1, maar Twente trok de zege over de streep.

Door de zege gaat Twente over Feyenoord heen op de ranglijst. De Tukkers staan nu derde, de Rotterdammers vierde. Het verschil is twee punten. PSV kan later op de dag uitlopen op de regerend kampioen als het wint van Ajax.