Ajax op rapport: Gaaei en Avila dramatisch

Ajax op rapport: zware onvoldoendes voor verdedigers bij hekkensluiter

29 oktober 2023 om 16:35
Laatste update: 29 oktober 2023 om 16:36

Ajax liet één helft een totaal ander gezicht zien dan de voorbije maanden, maar kreeg uiteindelijk toch hard klop van PSV. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de ploeg van Hedwiges Maduro, die de nieuwe hekkensluiter is in de Eredivisie.

Diant Ramaj – 5,5: De Duitse keeper liet zich verrassen door Lozano in de korte hoek en maakte ook bij de 3-2 van Saibari niet helemaal een goede inschatting. Hij was vooral kansloos bij de 2-2 en 4-2. Aan de bal bijzonder koelbloedig.

Anton Gaaei – 3,5: De Deense vleugelverdediger legde een tomeloze energie aan de dag, waarmee hij ook Berghuis hielp. Aan de bal moet het zuiverder en verdedigend kreeg hij steeds meer problemen met Lozano. Wat hij bij de 2-5 deed is een groot raadsel. Dramatisch.

Josip Sutalo – 4: Hij legde Lozano wel heel weinig in de weg bij de 1-1. De Kroaat toonde aanvankelijk wel iets van beterschap, maar verviel toch weer in oude fouten. Zowel met als zonder bal weer een bron van onrust en bijzonder klungelig.

Jorrel Hato – 5: Hato is al vaak geprezen als lichtpuntje bij Ajax, maar in Eindhoven speelde hij toch geen heel gelukkige rol bij de tegentreffers. Hoewel hij er niet zo’n potje van maakte als zijn collega’s, hief hij wel bij twee tegengoals buitenspel op.

Gaston Avila – 3,5: Als linksback liet hij Bakayoko twee keer gevaarlijk uit zijn rug ontsnappen in de eerste helft. De Argentijn gleed ook een paar keer onhandig onderuit. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger. Zo ontsnapte Avila aan een penalty. Een rampmiddag voor hem.

Branco van den Boomen – 5,5: Hij kreeg een kans in de basis en kreeg het Philips Stadion al na tien minuten stil. Van den Boomen vulde zijn rol als voetballende controleur vooral voor rust uitstekend in en was ook verbaal aanwezig. Defensief is hij wel wat kwetsbaar.

Kristian Hlynsson – 6: Hlynsson begon onopvallend goed. De IJslander is al bijzonder slim in het bespelen van de ruimtes, waarmee hij teamgenoten beter laat renderen. Op een uitstekende eerste helft, volgde een onzichtbare tweede. Dat kun je zo’n jonge speler niet echt aanrekenen.

Kenneth Taylor – 4,5: Hij had in de beginfase een assist verdiend met zijn goede voorwerk, maar Brobbey faalde. Zo begon Taylor best goed en kwam hij in posities waar hij beter tot zijn recht komt. Hoe anders was het na rust. De PSV-invallers kantelden het duel en Taylor werd overlopen.

Steven Berghuis – 5: Ajax begon verrassend sterk en daar profiteerde Berghuis van in zijn rol als hangende rechtsbuiten. Hij kwam echter steeds minder in het stuk voor. Daarmee brachten de vleugels te weinig teweeg.

Brian Brobbey – 5,5: Brobbey, vocht menig duel uit, speelde sterk en werd kort voor rust beloond met de 1-2. De onrustige spits miste daarvoor echter ook twee enorme kansen. Dat kán gewoon niet. In de tweede helft, zoals heel Ajax, een stuk minder zichtbaar.

Steven Bergwijn – 4,5: In de week dat de Saudische interesse naar buiten kwam was Bergwijn aanvankelijk bij best wat Ajax-gevaar betrokken. Daarna was het toch weer hetzelfde liedje: weinig diepgang en geen individuele actie. Een transfer biedt beide partijen wellicht uitkomst.

Invallers
Mika Godts – x: Viel na 64 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Anass Salah-Eddine – x: Viel na 75 minuten in voor Avila en speelde te kort voor een beoordeling.
Silvano Vos – x: Viel na 75 minuten in voor Van den Boomen en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Hedwiges Maduro – 6: De aanpak van Hedwiges Maduro sloeg aan tegen PSV. Met een iets koelbloediger spits had Ajax in de openingsfase al op 0-2 of 0-3 kunnen staan. In de eerste helft zagen we een Ajax dat we dit seizoen nog niet hebben gezien, maar na rust stelde PSV orde op zaken.