Van Basten: 'Heeft na twaalf jaar Ajax-jeugd nog steeds geen idee, ongelofelijk'

Van Basten: 'Hij zat twaalf jaar in Ajax-jeugd maar heeft geen idee, ongelofelijk'

30 oktober 2023 om 22:08
Laatste update: 30 oktober 2023 om 22:12

Marco van Basten vindt het 'écht ongelofelijk' dat Brian Brobbey relatief vaak faalt, oog in oog met de keeper. De drievoudig winnaar van de Ballon d'Or wijst daarbij ook naar de opleiding van Ajax.

Brobbey was zondag trefzeker op bezoek bij PSV, waar Ajax met 5-2 verloor. De spits hielp daarvoor echter twee megakansen om zeep. "Hij heeft dus twaalf jaar lang in de opleiding van Ajax gezeten, maar heeft nog geen idee wat hij moet doen als hij één-op-één met de keeper komt. Dat vind ik dus écht ongelofelijk", zegt een duidelijke Van Basten bij Rondo.

"Dat terwijl Ajax jaar in jaar uit zegt: kijk onze opleiding eens goed zijn. Als je deze man elke dag training geeft met één-op-ééns, van de linker- en rechterkant: dan weet hij op een gegeven moment wel wat hij moet doen", gaat Van Basten verder. "Wat is er uiteindelijk gebeurd? Deze jongen heeft fysiek kwaliteiten en kan voetballen, maar dat laatste stukje dat hem echt goed maakt: niet te bekennen."

Daarna stelt de oud-topspits dat, buiten de Ajax-opleiding, Brobbey zelf ook veel had moeten oefenen op één-op-één-situaties. De enkelvoudig Oranje-international miste in eerdere wedstrijden dit seizoen ook al meerdere grote kansen. Op dit moment staat de teller op drie Eredivisie-goals na acht duels voor Brobbey bij de hekkensluiter van de Eredivisie.